Прокуратурата в Берлин обвини 23-годишен жител на града за сексуална връзка с момичето Лиза Ф., което миналата година се оказа в центъра на международен скандал, съобщават немските СМИ, позовавайки се на берлинския наказателен съд.

В началото на 2016 г. руските СМИ разпространиха информация за изнасилено от мигранти момиче Лиза от рускоезично семейство, живеещо в Берлин.

По-късно берлинската прокуратура официално заяви, че не е имало изнасилване, а момичето е прекарало нощта при своя 19-годишен познат, страхувайки се да се върне у дама заради проблеми в училище.

За 30-те часа на нейното отсъствие не са били извършени «нито изнасилване, нито каквито и да било сексуални действия», съобщи тогава прокуратурата.

Но, както предаде Bild, по време на проверката на мобилния телефон на момичето следователите са изяснили, че тя е имала сексуална връзка с двама граждани на Германия  — на 20 и на 23 години.

Всички действия са били извършвани с нейно съгласие, но все пак те представляват нарушение на закона, защото момичето в онзи момент е било на 13 години и не е имало необходимата възраст, за да дава сексуално съгласие.

Сексуалните действия са се случили през октомври и ноември 2015 г. и по никакъв начин не са били свързани с инцидента през януари 2016 г., подчертава Deutsche Welle.

 

Изчезването на момичето, което в руските СМИ наричат «Лиза Ф» се превърна в дипломатически скандал с участието на външния министър на Русия Лавров и неговия немски колега Франк-Валтер Щайнмайер.

 

 

На 11 януари миналата година родителите на Лиза съобщиха на полицията за нейното изчезване. Момичето се върна на следващия ден.

 

Руската телевизия показа репортаж, в който лелята на момичето твърдеше, че нейната племенница е била изнасилвана в продължение на 30 часа, при това от няколко мъже-мигранти. Съобщенията предизвикаха взрив от възмущение в социалните мрежи.

 

По-късно стотици хора излязоха на протест в Берлин. Те твърдяха, че престъпниците са прикривани от немската полиция.

Имаше плакати, на които пишеше :

 

«Децата ни са в опасност».

 

На прессконфренция Сергей Лавров обвини властите в Германия в прикриване на истината за случилото се по политически мотиви.

 

В отговор на това Щайнмайер, тогава министър на външните работи на Германия, каза, че  е недопустимо да се политизира разследването.

 

Той предупреди руския си колега да не използва инцидента с цел «политическа пропаганда, разпалване на настроения и влияние върху и без това трудните дебати по повод миграцията в Германия».

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;