Британското издание  Times твърди, че Черна гора има намерение да задържи руския гражданин Едуард Шишмаков и да го обвини в опит за държавен преврат.

Подгорица. Архивное фото

Британаският вестник нарича руснака «шпионин» и пише, че «Черна гора има намерение да го обвини» в подготовка на заговор с цел сваляне на прозападното правителство и да спре «влизането в НАТО на малката Балканска страна».

 

Изданието счита, че е малковероятно Москва да предаде Шишмаков.

 

МВнР на Русия по-рано нарече изявлението за съпричастност на Русия към събитията в Черна гора неоснователни.

 

В деня на гласуването — 16 октомври миналата година  — в Черна гора задържаха 20 граждани на Сърбия по подозрение в подготовка на терористичен акт и пуч. По данни на прокуратурата, групата е планирала след обявяване резултатите от изборите да завземе Скупщината и да «провъзгласи победа на една от политическите партии», а също да неутрализира премиера на Черна гора».

 

Виды Черногории. Архивное фото

През декември властите в Черна гора обявиха за международно издирване чрез Интерпол руснаците Едуард Широков и Владимир Попов, а също гражданите на Сърбия Предраг Богичевич, Милош Йованович и Неманю Ристич по подозрение за подготовка за държавен преврат. Спецпрокуратурата на републиката съобщи, че подозира Широков и в планиране убийството на екс-премиера Мило Джуканович.

 

По-рано специалният прокурор на Черна гора Миливое Катнич по време на речта си в ефира на черногорския Първи канал (TV Prva) заяви, че някои «руски държавни органи» са се оказали замесени в опит за преврат по време на изборите в страната през октомври миналата година, за да се предотврати влизането на Черна гора в НАТО.

 

Според него, изводите произлизат от показанията на фигурантите в делата и данните от техните разговори.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров. Архивное фото

Според последното твърдение на Катнич, начело на групите, планирали преврат и убийство на тогавашния премиер Мило Джуканович и предотвратяване влизането на страната в НАТО, е руският гражданин Едуард Широков, чиято истинска фамилия е Шишмаков.

 

Според прокурора, обвинителното заключение във връзка с опита за държавен преврат ще бъде готово до 15 април.

 

Процесът до неотдавна се провеждаше срещу 23 човека. След свалянето миналата седмица на депутатския имунитет от лидерите на Демократичния фрот Андрий Мандич и Милан Кнежевич техният брой нарасна до 25 лица.

 

Прессекретарят на президента на РФ Дмитрий Песков заяви, че обвиненията по адрес на Русия от страна на високопоставени представители на Черна гора са твърде сериозни, не са подкрепени с факти, а това е безотговорно.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ;