Telegraph: Източна Европа отново ще попадне в сферата на влияние на Русия

Дата на публикуване: 01 03 2017, 05:35


Топлите думи на президента на САЩ Доналд Тръмп по адрес на Путин принуждават жителите на Източна Европа да очакват «новата Ялта» и новата подялба на Стария Свят между Русия и Запад, пише  The Daily Telegraph.
Както отбелязва изданието, източноевропейските страни се подготвят отново да бъдат предадени.
Telegraph: Восточная Европа готовится к тому, что её снова предадут
 Докато президентът на САЩ Доналд Тръмп флиртува с Русия, Източна Европа се готви отново да бъде предадена, пише изданието.
«Докато Източна Европа трепери от студ в една от най-мразовитите за много години зими, леденият призрак на историята добави хлад в тази и без това мразовита атмосфера. Този призрак е Ялтенското съглашение от 1945 г., а източник на ледения хлад са страховете по повод това, че крепките отношения между Путин и Тръмп ще доведат до още една подялба на Европа между изтока и запада и до връщането на предишното господство на Москва», — се казва в статията.
Както отбелязва изданието, когато жителите на Източна Европа чуват от Тръмп топлите думи по адрес на президента на Русия Владимир Путин, то те започват да се тревожат, че това, заедно с явното желание сериозно да се промени външната политика на САЩ, може да сложи началото на «новата ялтенска епоха».
В съответствие със съглашението, сключено между Сталин, Чърчил и Рузвелт в последните месеци на войната на европейския континент, Източна Европа «бе предадена под контрола на злобния Съветски Съюз» без консултации с въвлечените в този процес държави.
За такива страни, като Полша, която толкова се тревожи и така упорито се бори за свободата си, конференцията в Ялта се оказа «едно от най-жестоките предателства»,  се казва в статията.
Тогава «поляците видяха, че тяхното бъдеще се пише не с техните ръце, а с ръцете на великите държави, а този урок все още не е забравен от жителите на Полша», — отбелязва изданието.
В статията се подчертава, че вероятно опасенията на страните от Източна Европа по повод новата Ялта са безпочвени.
Но дори намаляването на американското влияние в региона заедно с признанието от страна на Вашингтон на определени сфери на интереси на Русия може да доведе до «ялтенски начин на мислене».
И това, както пише изданието, ще ознаменува неприятното връщане на тези практики, в които великите държави сключват сделки без да имат предвид мнението на малките страни. С всичко това Москва получава възможността да оказва влияние, което, както показва историята, няма да донесе до никакви изгоди.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий