На пръв поглед изглежда, че в Косово всичко е наред, но напрежението между албанците и сърбите остава, предава немският канал  Das Erste.

 

Върху стабилността в региона оказват влияние паузата по отношение влизането в ЕС и ръста на руското влияние на Балканите, което се засилва едновременно с отслабването на  позициите на ЕС и САЩ.

 

НЕНАД СТОЯНОВИЧ, православен свещеник: Когато ходя пеша по албанската южна Митровица, по-добре да съм без расо — така ми каза полицията.

 

Свещеникът е принуден да води децата си на училище с автомобил, това е само един от примерите, от който се вижда как живеят поотделно сърбите и албанците в този регион.

 

НЕНАД СТОЯНОВИЧ: Това е един от мостовете, който съединява южната и северната част на града. В южната част живеят албанците, в северната — сърбите. Това е нещо като граница между двете части на града. Аз не искам тук да има граница. В този град всеки трябва да има правото да се движи свободно. 

 

В миналото този мост постоянно бе барикадиран.

 

 

АХИМ БАХТИРИ, кмет на южна Митровица: Виждам, че гражданите и от двете страни са срещу разделението на града. Те предпочитат да се отвори нова глава в името на по-добро бъдеще.

 

Северна Митровица, както и населеното със сърби северно Косово, се контролира от Белград, пише изданието. Тук често се виждат крайно смущаващи послания от рода на:

 

«Косово е Сърбия, а Крим е Русия».

 

Още един повод за досада: в средата на януари пуснаха влака от Белград до Косово, финансиран от Русия. Надписът отвън гласеше: «Косово е Сърбия», — макар Косово да обяви своята независимост от Сърбия, пише авторът. Отвътре влакът бе украсен с православни икони.

 

За правителството на Косово това е оскърбление. То изпрати тежко въоръжение, за да спре влака. Сръбското правителство отстъпи и временно спря влака на границата. Едва успяха да избегнат кръвопролитията, твърди Das Erste.

 

Положението в региона остава напрегнато. Визитата на генералния секретар на НАТО в началото на февруари не промени нищо в това отношение, макар той да подчерта, че стабилността на Балканите има за НАТО най-важно значение.

 

Друг фактор, влияещ върху стабилността, може да е членството в ЕС. Сърбия вече е кандидат-член на ЕС. Косово също иска да бъде част от ЕС. Но в момента ЕС е зает преди всичко със себе си — никой в момента се лобира за приемането на Сърбия, а още повече за Косово.

 

ВЕДРАН ДЖИХИЧ, политолог в австрийски институт:  Русия присъства на Балканите. Има една проста формула: колкото е по-слаб ЕС и колкото са по-слаби САЩ на Балканите, толкова по-силно е руското влияние.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;