Наричат Сергей Лавров най-добрия дипломат в света, често дори противниците му се възхищават. Описват го като хладнокръвен, умен и невероятно опитен човек. Той е и остроумен, което сред дипломатите не се среща така често.

 

Сергей Лавров е на 66 години — професионален дипломат, ловък преговарящ, той лесно може да редува каменно изражение на лицето си и изискана вежливост.

 

Лавров доминира във всяко помещение. Това е много ефектно, когато трябва да се лансира по-твърдата руска външна политика.
Сергей Лавров е руски министър на външните работи от 2004 г., преди това е десет години в ООН и напълно разбира как функционира международната общност. Познава всички, които си струва да познава, говори на много езици.

 

Не го обичаме, но го уважаваме

 

За времето, в което е външен министър, Русия премина пътя от слабостта до силата. Може би не обичат Лавров, но го уважават — така, както и държавата, която той представлява. След хаоса от 1990-те се считаше, че Русия се намира на ръба на разпада, без никакво влияние. Постепенно тя възвърна част от своя предишен статус на международната арена.

 

Дълго време между Русия и Запада имаше ефективно сътрудничество, но в последните години виждаме, че Русия действа все по-агресивно. Започна да се говори за студена война. Подобен тон Сергей Лавров поддържа и в контактите си със САЩ, Европа и страните от НАТО.

 

 

Грузия и Украйна

 

Русия влезе в Грузия през 2008 г. и анексира украинския Крим през 2014 г. Това беше шок за света, Москва бе подложена на санкции.

Те повлияха икономически и политически на страната. Русия се превърна в парий, в прокудена от международната общност държава.

 

Студът

 

 

Руско-шведските отношения се влошиха. Лавров заплаши, че Русия ще бъде принудена «да предприеме необходимите марки», ако Швеция се сближи с НАТО.

Между Русия и Запада се възцари леден студ.

 

Сирия —повратният момент

 

Внезапно всичко се промени с въвеждането на руските войски в Сирия през 2015 г. Те влязоха, за да подкрепят Асад, а официално — за борба с терористите. Взеха инициативата и концентрираха върху себе си международното внимание.

 

Русия повече не можеше да се игнорира, тя вече можеше да седне на масата на преговорите в Женева, за да обсъди мира в Сирия. Чрез Лавров Русия вече говори от позицията на силата.

 

Сблъсък със САЩ

 

САЩ бяха принудени да се приспособят към новата реалност. Това беше и основната цел — да се изтласкат САЩ от пиедестала на свръхдържавата. Неотдавна Лавров призова света да започне да живее в «постзападния световен ред», където вече не доминират САЩ, нито НАТО.

Лавров нарече разширяването на НАТО причина за ръста на напрежението в Европа. Това предизвика увеличаване на военното присъствие на двете страни.

 

Светът е поставен пред свършен факт. Владимир Путин се стреми да направи Русия отново уважавана и внушаваща страх велика държава.

 

А министърът на външните работи Лавров майсторски играе на шах по време на срещите си със световните лидери.

 

Автор: Eva Elmsäter

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://www.svt.se/nyheter/utrikes/analys-lavrov-en-tuff-och-skicklig-schackspelare

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;