Кметът Марота, кметът Горчев и посланик Райков дръпват лентите, платното бавно разкрива мощната бронзова снага на българския воин …
Кан Алцек, в пълно бойно снаряжение, поглежда гордо напред – към планината Булгерия, от където започва всичко, а зад гърба му се простира долината, населявана някога от гордите му българи…
Една мечта на толкова много хора – италианци и българи – намери своята реализация

Проф. Дамян Попхристов

В Италия има град Чилле ди Булгария, планина Булгaриа, област Бургария и много, много други. Според изследователя Д-р Д’Амико става дума за над 700 имена на селища.

• Д’Амико изрежда селища и фамилии директно от българският етноним, и от други древнобългарски думи
«Болгер (в околия Тренто), Булчаго, Булчагетто, Булгаро грасо, Булгаро и Булгарело, Болгаре, Болджано (ок. Милано), Булгериа (ок. Чезена), и река Булгано, планина Монти Булгерия и община Челле ди Булгерия — в южна Италия


• С корен «булг» и «болг» има и днес много италянски фамилни имена като: Булгари, Булгарелли, Булгарини, Булгерини, Булгарони, Булгаро, Болгери, Болгарини, Болгарони, Бугарини и т.н., носителите на които са все далечни наследници на прабългарите.

• С корен «кара» са известни следните населени места: Караско (в околията Генуа), Караманя, Карасоне и Каральо (ок. Кунео), Караня (ок.Калицано Завена), Каранца (Лигурия), Карате (Милано), Каранеро (Комо), Карата (Новара), Караваджо (Бергамо), Каравате (Варезе), Каравоника (Империя) и т.н.

• Има също и много имена днес с корен «кара», като: Карадона, Карадонио, Карапелле, Караунко и т.н., особено между населението на областите Молизе.

• С корен «кан» има също доста имена на населени места, като: Кансула, Санталиче, Санта Чичилия, Канзано, Кантано и др «

Друг обект, който заслужава внимание е катедралата от Ларино построена през 1318 година в провинция Campobasso, област Molise. Дали е плод на древнобългарска стилистика? В катедралата е стилистично вписан знакът на рода Дуло IYI…

Из ,, преписът е направен за светия Отец, Негово Светейшество- Папа Йоан VIII пази се в архивита наVatikana
Книга Арих ( хроники на Авийла, написани за Теларих / Телерик, дядо на княз Крум), …..

глава 18 1 И Хон Кувред им говори смиреномъдрено:

Глава 19


А що се отнася до братята ви по света, които имат нужда от вашата помощ, няма да ги оставим, като самотните пръчки..

2 затова ще изпратим Кубарих … при братята ви в Панония, те поискаха от мен Арих да ги води


3 Алцех да иде с брат си и после да продължи към Равена, там е Дебагоред – в чиито вени тече гетска кръв

4 Котрарих да потегли с една дружина към Толедо, при Рекаред, цар на беси- гетите… и те ми поискаха Арих, а и враговете им са ги обкръжили отвред в цяла Испания и Галия..

6 И Аспарих ще тръгне с двойна дружина срещу Константинопол, та да възстанови тракийската богарска династия в Империята.

7 ако ли не успее, тогава да отцепи колкото може повече земя и да изтласка гърците отвъд Босфора и по островите.
8 Там на юг от Дунав го чакат нашите ко- трак- ури и у -таг- ури, начело с внуците на великия Сандарих – и големият народ на беси- гетите и одрисите, всите са Богари.

9 Това са нашите земи и винаги са били наши, откакто свят светува, и правото е наше над тях . И те чакат Арих да ги поведе и да възстанови царството.


10 Баян ще остане с мен, той ми е първородният и трябва да заеме трона след мене на Велика Богария

21 Алцех отиде при гетите-богари в Равена и се опита до застане начело на царството, като се надяваше на Дагоберед да го подкрепи, защото беше посветен родственик.


22 Но франкските интереси надделяха в сърцето на Дагоберед, защото беше цар на меровингите-франки, и той нападна стана на Алцеха, защото се страхуваше да не бъде в последствие изместен от него от трона на меровингите, чрез помощта на гетската партия в царството му.

23 Затова Алцех се вдигна с два отряда посред нощ, та проби 
обсадата и отиде на югозапад в Галия, където като беше посветен от брата си в чина на Арихите, прие името Родарих[8], сиреч Арих на Рода.
24 Като минаха години, беси-гетите в Толедо го избраха за свой цар и така възстановиха чина на Арихите сред родовете си, защото се беше загубил сред тях.

25 Така Царството в Испания се закрепи и всичките дни на царуването на Родариха (705-711), сиреч Алцеха бяха благословени.

Тагове: ; ; ; ;