Световната антидопингова агенция (WADA) призна, че в доклада на комисията под ръководството на канадския юрист Ричард Макларън липсват доказателства за вината на руските спортисти за нарушаване на антидопинговите правила.

Глава независимой комиссии Всемирного антидопингового агентства (ВАДА) Ричард Макларен, архивное фото

Информацията за това се съдържа в открито писмо на генералния директор на Международния олимпийски комитет (МОК) Кристофър де Кепер, публикувано на официалния сайт на организацията.

 

«По време не неотдавнашната среща, на 21 февруари, организирана от WADA в Лозана за международните федерации по повод това, как да интерпретираме данните от доклада на Макларън, WADA призна, че в много от случаите предоставените доказателства не са достатъчни, за да се употребят санкции по отношение на руските спортисти», — се казва в обръщението.

Российские спортсменки Александра Федорива, Юлия Чермошанская, Евгения Полякова, Юлия Гущина, завоевавшие золото Олимпиады-2008 в эстафете 4 по 100 метров. Архивное фото

Освен това, WADA не е съгласна с качеството на преводните текстове, използвани в доклада на Макларън. Те са били неточни, агенцията е поискала по-детайлна разшифровка.

 

Докладът на независимата комисия WADA под ръководството на Ричард Макларън за нарушенията на руските спортисти на антидопинговите правила е публикуван в две части. В резултат на първата публикация през лятото на 2016 г. от Олимпиадата в Рио де Жанейро бе отстранен националният отбор на Русия по лека атлетика.

 

Параолимпийците също не участваха в Игрите.

След публикуването на втората част от документа през декември 2016 г. Русия бе лишена от правото да проведе световния шампионат по бобслей.

 

По-късно хакерската групировка Fancy Bears публикува секретно писмо на МОК, в което представител на комитета изразява недоволството си от недостатъчните конкретни доказателства в доклада на Макларън за нарушения от страна на руски спортисти.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;