Аналитиците от американското Министерство на националната сигурност считат, че гражданите на седемте страни с преимуществено мюсюлманско население, включени в указа на президента Доналд Тръмп за ожесточаване на имиграционния контрол, не представляват съществена заплаха за жителите на САЩ. Това в петък съобщи агенция Associated Press (AP), позовавайки се на вътрешноведомствен доклад.

 

Според неговите съставители, само по себе си гражданството «едва ли е индикатор» човек да бъде причислен към терористите. Нещо повече, екстремистките организации в Иран, Либия, Сомалия и Судан действат в своя регион, а Съединените Щати са заплашени от групировки, които се базират в Ирак, Сирия и Йемен.

«Тези седем страни са били обозначени от предишната администрация на екс-президента на САЩ Барак Обама като държави, от които терористите могат да тръгнат към САЩ. Като следствие от това, именно по отношение на тях са били насочени първоначалните усилия на тази администрация с цел да се засили проверката на чужденците, пресичащи границата», — коментира по молба на ТАСС дадената публикация изпълняващият длъжността прессекретар на Министерството на националната сигурност Джилиан Кристенсен.

 

 

Той подчерта, че властите в САЩ ще противодействат на тези, които искат да извършат терористични атаки на американска територия или «да се възползват от имиграционните закони, имайки зла умисъл».

 

«Работата над дадения доклад не е завършена, той не е преминал през междуведомствено разглеждане, което е наложително в подобни случаи. Освен това, в доклада няма сведения, постъпващи от други източници от разузнавателната общност. При разглеждането на доклада става ясно, че това не е завършен продукт», — поясни събеседникът на агенцията.

 

«Обвиненията от страна на опонентите на президента, считащи, че отговарящите за разузнаването старши длъжностни лица от Министерството на националната сигурност използват наличните у тях сведения за политически цели, са досади и не отговарят на действителността», — подчерта той.

 

През януари Тръмп подписа редица укази, предполагащи ожесточаване на имиграционната политика.

 

В съответствие с текста на един от тях, бе ограничено влизането в САЩ за 90 дни на лица от редица страни. Става дума за пристигащи от Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан. Освен това, стопанинът на Белия дом на 27 януари се разпореди да се спре програмата за разполагане на бежанци в САЩ за 120 дена.

 

На 3 февруари федералният съд в Сиатъл, разглеждайки иска на властите на щатите Вашингтон и Минесота, насочен срещу имиграционния указ, въведе временна забрана за неговото изпълнение. Впоследствие Министерството на правосъдието на САЩ обжалва това решение в съда в Сан Франциско. Съдът там отклони жалбата, оставяйки забраната в сила.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;