Представителите на разузнавателната общност и членовете на Конгреса на САЩ, подкрепящи президента Доналд Тръмп, предприеха миналата седмица опити да опровергаят в СМИ твърденията за контактите между сътрудниците в предизборния щаб на настоящия американски лидер и представители на Русия.

 

Това в петък съобщи електронната версия на вестник The Washington Post.

 

«Действайки по указание на Белия дом, длъжностните лица миналата седмица телефонираха в новинарските агенции, за да изразят несъгласието си с материалите за предполагаемите контакти между членовете на предизборния екип на президента Тръмп и сътрудниците от руското разузнаване», — пише изданието, позовавайки се на «официални представители на САЩ».

 

 

 

«Телефонните позвънявания бяха организирани от Белия дом след неуспешните опити на администрацията да застави представителите на ФБР да се свържат със средствата за масова информация и да оспорят достоверността на съобщенията за предполагаемите контакти с Русия», — добавя  The Washington Post.

 

 

Вестникът отбелязва, че във връзка с журналистите са се опитали да влязат законодатели, имащи достъп до секретната разузнавателна информация за Русия, в това число, сенаторът Ричард Бур и конгресменът Девин Нунес. Двамата са републиканци и са председатели на комитети по разузнаване в горната и долната палата на Конгреса на САЩ.

 

 

«Имах такива разговори», — призна Бур, добавяйки, че е разговарял с няколко редакции.

 

Нунес потвърди също, че е говорил поне с един журналист «по молба на сътрудник от Белия дом, отговарящ за комуникациите».

 

На този етап Белият дом не е коментирал ситуацията.

 

По-рано в петък телевизия CNN съобщи, че директорът на ФБР Джеймс Коми лично е отказал на Белия дом молбата да събере ръководствата на американските СМИ и да опровергае твърденията за контактите между сътрудниците на предизборния щаб на Доналд Тръмп и представителите на Русия по време на предизборната кампания миналата година.

 

 

 

Телевизията припомни, че тя и вестник The New York Times са публикували материали за подобни контакти на 14 февруари.

 

Както твърдят източниците на CNN, на следващия ден тази тема в извънреден порядък е била обсъдена от ръководителя на апарата на сътрудниците на Белия дом Рейнс Прибас и заместник директора на ФБР Ендрю Маккейб.

 

Прибас помолил Маккейб да организира брифинг за местните СМИ и да опровергае сведенията за контактите на щаба на Тръмп с Русия през 2016 г.

 

Прибас не се спрял само с това и се обърнал директно към Коми, който му отказал, уточняват източниците на телевизията.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;