Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу остро критикува Гърция по повод отказа й да екстрадира осем турски военни, избягали след опита за преврат в Турция през юли, предаде «Хюриет дейли нюз».
Мевлют Чавушоглу заяви, че Гърция пречи на съдебното преследване в Турция на държавни изменници за извършените от тях престъпления, оценявайки, че това не е в духа на добросъседските и приятелски отношения.
Около сто турски граждани са отишли нелегално в Гърция след опита за преврат в нейната съседка на 15 юли. Сред тях са и осемте военнослужещи, които избягаха с хеликоптер в деня след осуетения опит за проврат. Те поискаха политическо убежище от гръцките власти.
Анкара няколко пъти настоя военните да бъдат екстрадирани, като обеща, че ще им осигури справедлив процес. Гръцкият върховен съд обаче се произнесе през януари срещу екстрадицията им.
За съжаление този подход не е изненада за нас. Лидерът на ПКК, който сега е в затвора, също бе укриван от Гърция, каза Чавушоглу, като визираше Абдуллах Йоджалан, лидер на Кюрдската работническа партия (ПКК), заловен и изпратен в затвора през 1999 г.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;