Администрацията на САЩ разглеждат възможността страната да напусне Съвета за правата на човека към ООН заради неефективността на дадения орган от гледна точка на американските власти. Това съобщи американското издание  Politico.

 

Източниците на изданието — бивши и настоящи служители в администрацията на САЩ — твърдят, че в Белия дом се съмняват в ефективността на СПЧ като цяло, а също и относно необходимостта от пребиваването на САЩ в орган, в който има представители на държави с твърди управляващи режими.

 

 

В администрацията на САЩ не се обсъжда незабавното излизане на САЩ от СПБ, чиято следваща сесия започва в понеделник.

 

Окончателното решение за членството в Съвета ще зависи, както отбелязва  Politico, от президента на САЩ Доналд Тръмп, държавния секретар Рекс Тилерсън, а също от постоянния представител на САЩ към ООН Ники Хейли.

 

По време на неотдавнашната среща с подчинените си, отбелязва изданието, Държавният департамент е изразил съмнения по повод пребиваването на САЩ в СПЧ. Тръмп подкрепя политиката на Израел, чийто действия се обсъждат от СПЧ, подчертава изданието.

 

Но, както посочва американският вестник, възможността САЩ да напуснат подобен орган ще разтревожи международните правозащитни организации.

 

47 държави

 

СПЧ е създаден през 2006 г. на базата на Комисията по правата на човека, която често е критикувана. Както се посочва от Управлението на върховния комисар на ООН по правата на човека, Съветът отговаря «за съдействие на всеобщото уважение и защита на всички права на човека по целия свят и за разглеждане на ситуации, свързани с нарушаване правата на човека, а също с подготовката на съответните препоръки».

 

В Съвета влизат 47 държави, всяка от които се избира с болшинство от гласовете на членовете на Генералната асамблея на ООН чрез пряко тайно гласуване. Най-голямо представителство в СПЧ е отредено на страните от Африка и Азиатско-Техоокеанския регион — по 13 места, латиноамериканските и карибските държави делегират в съвета осем страни, западноевропейските — седем, източноевропейските — шест.

 

През октомври миналата година Русия не успя да постигне преизбиране в СПЧ.

 

Тогава бяха избрани 14 членове на Съвета с 3-годишен срок, започващ от 1 септември. В Съвета от африканската група влязат Руанда, Тунис, Египет и ЮАР, от страните от АТР — Китай, Ирак, Саудитска Арабия и Япония, от латиноамериканските страни — Бразилия и Куба. От групата на западноевропейските страни и други страни в СПЧ бяха избрани Великобритания и САЩ.

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;