Виталий Чуркин бе един от най-изявените дипломати, който яростно защитаваше Русия и искаше неговата страна да се гордее с него. Това заяви бившият постоянен представител на САЩ към ООН Саманта Пауър в статия под заглавие «Моят приятел, руският посланик», публикувана във вестник The New York Times.

 

Пауър, която напусна поста на 20 януари, нарече своя бивш колега «един от най-ефективните дипломати в света», а също отбеляза, че е била «най-забележимият съперник» на Чуркин в ООН. Според бившия постоянен представител на САЩ, Чуркин «действително е отстоявал политиката на руските власти в Сирия и в Украйна, в което тя и виждала заплаха за американските интереси.

 

«В същото време Виталий беше майстор разказвач с потресаващо чувство за хумор, добър приятел и въплъщаваше една от най-добрите надежди, които е имало между САЩ и Русия за съвместна работа. Неговата смърт ми разби сърцето»,  написа Пауър.

 

 

Според нея, по време на преговорите си с Чуркин, независимо от острите разногласия, те са успявали «да намерят начин да се вслушат един в друг».

 

 

«Веднага, щом се появяваше план, другите страни отстъпваха, считайки, че щом ние сме намерили общ език, то и те ще могат», — отбеляза бившият постпредставител на САЩ.

 

 

Тя пише, че щом Чуркин вече е напуснал поста си, то него «по всяка вероятност ще го заменят с някой, който е по-малко готов към компромиси».

 

«Това силно би отслабило способността на ООН да подкрепя мира и сигурността, още по-силно би влошило отношенията между САЩ и Русия», — твърди Пауър.

 

Наставленията на Сюзън Райс

 

Пауър пише, че когато е пристигнала в Ню Йорк през 2013 г., нейната предшественичка Сюзън Райс  я е посъветвала да изгради добри отношения с Чуркин.

 

«Той ще те побърка, но вие ще се нуждаете един от друг», — си спомня наставленията на Райс Саманта Пауър.

 

 

Според нея, тя «се се нуждаела от подкрепата на Виталий», за да постигне приемането на важни решения в Съвета за сигурност на ООН, в това число за изпращането на миротворци в зоните на конфликти и въвеждането на «санкции срещу непокорните лица и страни».

 

«Докато останалите дипломати пристигаха и си отиваха от Ню Йорк, там оставаше една неизменна величина: Виталий Чуркин, зловещ противник, грижовен приятел и яростен защитник на Русия — страната, която той безкрайна обичаше и искаше тя да се гордее с него», — написа тя.

 

«Ние имахме много общо»

 

Според думите на екс-постоянния представител на САЩ, те заедно са ходили на спортни мероприятия, в това число на хокейни и тенис мачове, а също на театър.

 

Пауър признава, че веднъж е поканила Чуркин на мюзикъл «Веселият дом», посветен ЛГБТ-тематиката.

 

 

«Аз го запознах с телевизионния сериал «Американци», разказващ за съветските шпиони, работещи под прикритие в САЩ в годините на студената война. Той се смееше, наричайки го «малко нелеп», но все пак явно му беше интересно да го гледа», — отбеляза Пауър.

 

Тя също разказа, че Чуркин е бил «eдинственият колега от ООН», който е бил в дома на родителите й недалеко от Ню Йорк, където тя го е поканила заедно със съпругата му Ирина на празнична вечеря по случай Деня на благодарността.

 

Както съобщи Пауър, на една от последните срещи с руския си колега тя му е предложила след излизането му в пенсия заедно да преподават в училище.

 

Не без критики по адрес на Русия

 

Както признава Пауър, тя е огорчена от това, че нейните публикации в социалните мрежи, съболезнованията й по повод кончината на Чуркин са били възприети като «приемане на руската агресия», с която някои хора асоциират руския дипломат.

 

 

Явно, желаейки да постигне баланс в статията си, част от своето изложение за Чуркин Пауър посвещава на рязка критика по адрес на руските власти, които тя обвинява в извършването на политически убийства, завземане на територии на съседни страни, гибелта на мирни жители в Сирия, а също в намеса на изборите в САЩ.

 

Пауър изразява становище, че подкрепя добрите отношения «с отделни руснаци, които са толкова трудни и противоречиви хора, както и всички останали».

 

«Нашата сигурност зависи от това, ще можем ли да прекрачим през идеологическите разногласия, за да се разберем един с друг, а също — ще се опитаме ли заедно да решим проблемите»,  пише Пауър.

 

 

Според нея, ако САЩ и РФ успеят да възстановят отношенията, то това «ще се случи не защото американците са отстъпили от принципите си».

 

«Това ще се случи, защото ние твърдо стоим зад тезите си, но никога не губим човешкото отношение към тези, с които имаме остри разногласия», — завърши Пауър.

 

 

 

 

Виталий Чуркин, заемащ поста постоянен представител на РФ към ООН от 8 април 2006 г, почина на 20 февруари, ден преди неговия 65-ти юбилей. Както съобщиха от МВнР, постоянният представител си е отишъл от живота на работното си място. На 24 февруари Чуркин бе погребан на Траекуровскоо гробище в Москва.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;