Агресивната позиция на НАТО на международната арена поставя под заплаха мира на европейския континент, счита журналистът от немското списание Der Freitag Якоб Райман.

Штаб-квартира НАТО в Брюсселе

Той счита, че след края на студената война алиансът преживява сериозна «криза на идентичността».

 

Авторът подчертава,че след разпада на Организацията на Варшавския договор блокът се е превърнал в «реликва от миналото».

 

Своевременното разпускане на НАТО би могло да се превърне в най-съществения принос на западните страни в името на мира.

 

«Един път в историята имахме шанс да започнем всеобщо разоръжаване, да пристъпим към всеобща демилитаризация», — счита Райман.

 

Но НАТО отхвърли «мирния път — това се потвърждава от цифрите: страните от алианса имат 60 % от всички военни разходи в света.

 Авторът засяга също въпроса за разширяването на НАТО на Изток. Според него, това «по никакъв начин не е свързано със защита на демокрацията или либералните ценности», това носи агресивен характер.
Раймон припомня за обещанията на бившия министър на външните работи на Германия Ханс-Дитрих Геншер и държавния секретар на САЩ Джеймс Бейкър, дадени на съветското ръководство.
Политиците уверяваха Горбачов и Шеварнадзе в това, че НАТО «няма да върви на Изток».
Към края на 90-те стана ясно, че устните договорености е трябвало да бъдат скрепени под формата на международни документи.

Райман счита, че алиансът преднамерено търси повод за изостряне на отношенията с Русия. Военното сътрудничество на НАТО с Грузия и Укрйна, а също въвличането в орбитата на влияние на блока на балканските страни предизвиква закономерното безпокойство от страна на руските власти.

 

При това експанзионистичната стратегия на алианса по никакъв начин не е свързана със защитата на «правата на човека или гражданските свободи».

 

Авторът подчертава, че в случая с Балканите става дума на първо място за установяване на хегемония на НАТО в средиземноморския регион.

 

В заключение журналистът отново обръща внимание върху «агресивната природа» на алианса. В съответствие с основополагащите документи на алианса — Североатлантическият договор от 1949 година — страните-членки са задължени всячески да съдействат за укрепването на международния мир и сигурност.

New Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;