Европа трябва да отговори огледално, ако се реализират плановете на президента на САЩ Доналд Тръмп и се въведат допълнителни мита за стоките от ЕС  чрез провеждането на Вашингтонската протекционистка икономическа политика. Това заяви ръководителят на фракцията ХДС/ХСС в Бундестага Фолкер Каудер в публикуваното в събота интервю за изданията от медийната група Funke.

 

«Ако Тръмп наложи наказателни мита за стоките от ЕС или Германия, ЕС трябва да въведе аналогични мита за стоките от САЩ», — заяви политикът.

 

«Няма да се примиряваме с всичко. Трябва да напомним на приятелите ни от Вашингтон, че и и по-предишните търговски войни — заради пилешкото или спагетите — са били малкопродуктивин за двете страни», — добави Каудер.

 

Той е уверен, че САЩ, бидейки страна-експортьор, зависи от свободната търговия.

 

 

«Можем спокойно и уверено да кажем: ако Тръмп направи това, което обещава, Европа трябва да отговори», — допълни парламентаристът.

 

 

По време на предизборната кампания Тръмп нееднократно заявяваше, че Вашингтон следва да въведе допълнителни мита за чуждестранни стоки. В речта си по време на встъпването си в длъжност републиканецът заяви, че в периода на управлението му САЩ ще се ръководят преди всичко само от националните интереси, а всяко решение за търговия, данъци, имиграция и външна политика ще се изработва, «за да имат полза от него американските трудещи се и семействата».

 

По-рано външният министър на Германия Зигмар Габриел изрази опасенията си по повод това, че Тръмп сериозно е решен да изпълни предизборните се обещания, в това число по повод въвеждането на протекционистки търговски мерки за защита на американския пазар.

 

Германия и Европа, според Габриел, трябва да се подготвят да защитят своите интереси пред лицето на САЩ. Министърът отбеляза, че само 10 % от експорта на Германия се дължи на САЩ, 60 % е свързан с Европа.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;