Times: Турция ще укрепи отбраната си с руските С-400

Дата на публикуване: 25 02 2017, 05:15


По данни на The Times, Турция провежда преговори с Русия за закупуването на зенитно-ракетни комплекси С-400. Анкара се нуждае от постоянна защита, която не може да й даде НАТО, цитира изданието думите на министъра на отбраната на страната Фикри Ъшик. Вестникът обаче твърди, че новината за преговорите може ба е само уловка от страна на Анкара.
Times: Турция укрепит оборону российскими С-400
 Турция потвърди, че води преговори с Русия за закупуването на зенитно-ракетните комплекси С-400, независимо от това, че е в състава на НАТО и често се кара със своя източен съсед, твърди британското издание The Times.

 

Алиансът предоставя противоракетна и противовъздушна отбрана на Турция, но Анкара все пак разглежда руския вариант, защото се нуждае от постоянна защита, съобщи министърът на отбрана на страната Фикри Ъшик.

 

Самата идея, че Турция ще закупи от Русия това модерно оръжие беше немислима допреди няколко месеца, отбелязва вестникът.

 

След охлаждането на отношенията, предизвикано от крушението на руския изтребител по вина на Турция, президентът Ердоган все пак отстъпи под натиска на Москва и започна «на чисто» отношенията си с Владимир Путин.

Предполагаемата покупка на ЗРК, пише изданието, е признак на това, че президентът на Турция иска да намали зависимостта на страната си от НАТО и «да се обърне на изток». Според думите на министър Ъшик, в преговорите за придобиването на С-400 има прогрес. Впрочем, това изявление може да е уловка, насочена срещу най-близкия конкурент на С-400 — мобилният зенитно ракетен комплекс MEADS, създаден от САЩ, Германия и Италия.

 

Турция шокира алианса през 2013 г., заявявайки, че ще закупи китайска система за ПРО. Впрочем, Анкара после  се отказа от сделката под натиска от страна на съюзниците си.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;

Добавить комментарий