Сирийската опозиция е нетърпелива да започне разговори лице в лице в Женева, но нещата могат да се провалят, ако Русия не окаже натиск на президента Башар Асад за провеждането им и за спазването на примирието. Това заяви в интервю за Ройтерс Басма Кодмани от Върховния преговорен комитет на опозицията , съобщи БНР.

 

Според нея началото на разговорите в швейцарския град е било твърде бавно, освен това специалният представител на ООН Стафан де Мистура е представил конкретни предложения пред двете страни, които трябва да бъдат обсъдени в следващите дни. Кодмани каза още, че комитетът е свършил много работа по всички аспекти на политическия преход  и иска да обсъди въпроса, на ръководителя на правителствената делегация Башар ал-Джаафари може да се опита да го избегне. Затова Русия трябва окаже натиск:

Защо Русия влага толкова енергия, за да накара групировките да се споразумеят за спиране на огъня и не се опитва да го направи по-устойчиво, като окаже необходимия натиск и в Женева, за да може политиката да се случи?   Междувременно специалният пратник на ООН Стафан де Мистура заяви, че целта на днешните нападения в сирийския град Хомс е била да провали преговорите в Женева. Ал-Джаафари от своя страна обеща отговор на случилото се.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;