САЩ могат сериозно да променят стратегията си в борбата с терористичната групировка «Ислямска държава» в Сирия, в това число да намалят или напълно да се откажат от подкрепата за умерената опозиция и от използването на сирийските кюрди в борбата с ислямистите, пише вестник  Washington Post, позовавайки се на американски чиновници.

Американский сенатор Джон Маккейн. Архивное фото

По-рано президентът Доналд Тръмп поръча да се разработи до края на февруари нов план за борба с ИД.

 

Според източниците на изданието, запознати със ситуацията, общата цел на САЩ се заключава в щателно фокусиране върху борбата с ИД и другите терористични организации, без да се отвлича вниманието върху гражданската война в Сирия и установяването на демокрация.

 

 

Както бе съобщено по-рано, президентите на Турция и САЩ се договориха да действат заедно срещу ИД в сирийските градове Ел-Баб и Рака.

 

Те обсъдиха създаването на зони за сигурност в Сирия и кризата с бежанците. Както съобщи телевизия  NTV, позовавайки се на източник от администрацията на турския президент, Ердоган е призовал Тръмп да прекрати подкрепата си за силите на самоотбрана на сирийските кюрди, които Анкара счита за терористична организация, свързана със забранената в Турция Работническа партия на Кюрдистан, ПКК.

Боевой вылет дальних бомбардировщиков Ту-22М3 в Сирии

Както пише изданието, подобни предложения са привлекателни от политическа гледна точка за администрацията на Тръмп, която също лансира инициатива по създаването на зони за сигурност в Сирия.

 

«Предложенията откриват вратите за сътрудничество с Русия, чиято авиация по-рано помогна на турските военни» по време на операцията в Сирия, пише изданието.

 

Според официални данни от Пентагона, в Сирия се намират около 500 бойци от американския спецназ, а също военни съветници, които оказват помощ на местните сили в борбата им с ИД.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;