Американските военни не са в Ирак, «за да заграбват нечий петрол», заяви министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис, който пристигна днес на необявено посещение в Багдад. Така той се разграничи от идеята, предложена от президента Доналд Тръмп, която стресна иракските лидери, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

 

«Мисля, че всички ние в Америка си плащаме за газа и петрола и аз съм сигурен, че ще продължим да го правим и в бъдеще», каза Матис пред малка група репортери, които го придружават по време на визитата.

 

В предизборната кампания Тръмп заяви, че САЩ е трябвало да сложат ръка на иракския петрол след свалянето на Саддам Хюсеин през 2003 г. На среща в ЦРУ през януари Тръмп отново повдигна въпроса:

 

«Може би трябваше да вземем петрола. Но нищо. Може би ще имаме друга възможност.»

 

Запитан дали заплахата за заграбване на петрола е в дневния ред на визитата му в Ирак, Матис категорично отрече.
Посещението на Матис съвпада с втория ден от офанзивата на иракската армия за прогонване на «Ислямска държава» от западната част на Мосул.

 

В същото време Пентагонът обмисля начини за ускоряване на кампанията срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия.

 

Тези усилия обаче може да бъдат усложнени от заплахата на Тръмп за петрола и включването на Ирак в списъка на седемте мюсюлмански страни, на чиито граждани бе наложена забрана да пътуват в САЩ, която обаче все още не е в сила заради решение на съда.

 

Двете действия подразниха Ирак и подтикнаха някои депутати да поискат от премиера Хайдер Абади да ограничи сътрудничеството със САЩ, припомня АП.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;