Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че иска да разшири ядрения арсенал на Щатите, за да покаже лидерството на Вашингтон. Американският държавен глава направи това изявление в интервю за агенция Reuters.

 

Според него, САЩ са подтикнати към подобни намерения, защото страната е останала назад със своя настоящ ядрен потенциал. От коя държава конкретно са изостанали САЩ, Тръмп е уточнява.

 

 

Стопанинът на Белия дом заяви, че не е доволен от предполагаемото разполагане от Москва на крилати ракети, което било в разрез с Договора за ликвидиране на ракети със среден и малък радиус на действие. Както твърди агенцията, Тръмп има намерение да обсъди този въпрос при срещата си с президента на Русия Владимир Путин — когато и ако тя се състои.

 

 

Както съобщи на 15 февруари вестник The New York Times, позовавайки се на източници от американската администрация, руските военни са разположили напълно боеспособно подразделение с крилати ракети с наземно базиране клас «земя-земя», което, според САЩ, нарушава Договора.

 

Както заяви пред журналисти прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, Русия продължава да подкрепя договора за РСМД.

 

«Никой официално не е обвинил Русия в нарушаване на РСМД. Русия беше и си остава отговорна към своите международни задължения, в това число и в рамките на споменатия договор (РСМД)».

 

Ядреното превъзходство

 

 САЩ нямат намерение да отстъпват превъзходството си в ядрената сфера на никого, те ще продължат да увеличават своя потенциал. Това заяви в четвъртък прессекретарят на Белия дом Шон Спайсер, разяснявайки думите на Тръмп за разширяване на ядрения арсенал.
«Тръмп ясно заяви, че САЩ няма да отстъпят превъзходството си в ядрената област на никого. Ако другите страни имат ядрен потенциал, то САЩ ще имат превъзходство», каза той.

Но, според думите на прессекретаря, «очевидно това не е нещото, към което се стреми» Вашингтон. Той поясни, че по време на интервюто за агенция Reuters на Тръмп бил зададен въпрос за ръста на ядрения арсенал на другите страни.

 

«Нашата цел е да се убедим, че ние запазваме превъзходството на Америка в тази сфера в целия свят. А ако други страни увеличат своя ядрен потенциал, то ние няма да стоим със скръстени ръце и да допуснем това», — заключи Спайсер.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;