NYT: Русия нанесе «двоен удар» по лъжливите новини на Запада

Дата на публикуване: 24 02 2017, 05:13


На официалния сайт на МВнР на Русия се появи нов раздел, посветен на тези новини, които ведомството счита за неотговарящи на действителността, съобщи The New York Times.
Според изданието, по такъв начин Русия нанесе «двоен удар» по лъжливите новини, защото в същия ден министърът на отбраната съобщи за създаването към ВС на РФ на Войски за информационни операции.
NYT: Россия нанесла «двойной удар» по фейковым новостям Запада

На 22 февруари МВнР на Русия твърде ефективно се присъедини към «индустрията за лъжливи новини», съобщава The New York Times. 

 

«Това тъмно изкуство има за свой първоизточник други, по-тъмни разклонения на руската власт», уточнява изданието.

 

Представителят на МВнР на Русия Мария Захарова представи новия раздел в официалния сайт на министерството, посветен на тези новини, които ведомството счита за лъжливи.

 
Специално за тези, които не са разбрали за какво става дума, иронизира вестникът, върху всяка статия, представена в раздела, е сложен огромен червен печат «FAKE» и по-малък надпис на английски «does not correspond to reality» («не съответства на действителността»).

 

По такъв начин Русия нанесе «двоен удар» по лъжливите новини. В същия ден руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи пред парламента, че към армията се създава Войска за информационни операции за водене на информационна война.

 
В изявлението си по време на брифинга Мария Захарова подчерта, че МВнР ще счита за лъжливи новини тези съобщения в пресата, които не включват реакцията или позицията на Русия по един или друг въпрос. Анонимните източници и непроверените данни също попадат в тази категория, съобщи Захарова.

 

На този етап в раздела за лъжливи новини на МВнР на Русия има само пет статии от достатъчно големи медии — The New York Times, Bloomberg, The Daily Telegraph и NBC News, — а също от калифорнийското издание Santa Monica Observer. Последното е посветено на «инсинуациите около причините за смъртта на руските дипломати» в последните месеци.

 

По примера на Доналд Тръмп, Русия, както твърди The New York Times, нарича лъжливи всички статии, които не й харесват.

 

Представител на вестника на свой ред назова опасна практика недоказаното определяне на статиите като лъжливи.

 

«Това е опасна и тревожеща ни ситуация, в която върху властта или гражданите на една или друга страна просто лепват етикет лъжливи новини върху статии, които не им харесват, вместо да представят контрадоказателства или факти», — цитира  The New York Times думите на Ейлин Мърфи.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий