Коментарът на президента на САЩ Доналд Тръмп носи риск от нова въоръжена надпревара между Вашингтон и Москва, предаде агенция Ройтерс.

 

По-рано в интервю за агенция Ройтерс Доналд Тръмп обяви, че САЩ изостават в сферата на ядрения арсенал и тази ситуация ще се промени. Според него договор за ограничаване ядрения арсенал между Русия и САЩ е лоша сделка за Вашингтон.

 

«Предизборният лозунг на Тръмп «Да направим Америка отново велика» — ако това означава ядрено превъзходство, ще върне света към най-лошите времена на въоръжената надпревара през 50-те и 60-те години«, това заяви Константин Косачев, председател на Комисията за международни отношения към горната камара на руския парламент.

 

Руският политик отбеляза в социалната мрежа «Фейсбук», че коментарът на президента на САЩ Тръмп е най-тревожното изявление в областта на отношенията с Русия.

 

По време на Студената война СССР и САЩ осъзнаха, че постигане на превъзходство е опасно и приеха доктрината на паритета като най-добрия начин за осигуряване на мир, продължи той.

 

«Това навлизане в нова ера ли е? Според мен ние се нуждаем от отговор на този въпрос възможно най-скоро«, допълни Косачев.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;