“България е домакин на ежегодната Конференция на Съюзното командване по трансформацията на НАТО и това показва нашата ангажираност към колективната сигурност и усилията на ръководството на СКТ за адаптиране към настоящите стратегически реалности“.

 

Това заяви изпълняващият длъжността началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов на пресконференция на 22 февруари по повод провеждащата се в София Конференция по синхронизиране на подготовката в НАТО през 2017 г.

„Резултатите от тази дискусия полагат основата за други важни въпроси, а именно – как да се синхронизират ученията и подготовката на НАТО през 2018 г., както и изготвяне на дългосрочен план за провеждане на подготовката до 2022 г.“, каза вицеадмирал Ефтимов пред присъстващите журналисти.

 

„Важен елемент от дискусията е също така — как да използваме симулациите, моделирането, експериментирането, как да интегрираме тренировъчните ни системи и съоръжения, така че те да осигурят повече възможности за специализиране или целенасочена подготовка при реално отчитане на разходите и отговорностите ни“, поясни още той.

 

Вицеадмирал Ефтимов допълни, че основни акценти в дискусиите са образованието, обучението, тренировките, ученията и оценката на силите на НАТО.

 

„Годишната конференция по синхронизиране на подготовката в НАТО цели да повиши нашата подготовка днес, за да можем да гарантираме бъдещето, мира и сигурността“, каза на пресконференцията началникът на щаба на Съюзното командване по трансформацията генерал-лейтенант Греъм Стейси.

 

„Ученията заявяват нашата готовност и изграждат устойчивост в отговор на глобалните предизвикателства“, допълни заместник-началникът на щаба на Съюзното командване по трансформацията генерал-майор Стефано Саламида.

В отговор на журналистически въпроси и.д. началник на отбраната заяви, че публичната дискусия, която се води по повод адаптираното присъствие на НАТО в Черноморския регион е напълно в контекста на приетите решения във Варшава (т.е. продължаване политиката на кабинета «Борисов 2», бел.ред.).

 

„Към настоящия момент се фокусираме към оптимизиране на тренировките и ученията, осъществявани в Черноморския регион, към пълното ефективно и оптимално използване на посещенията на постоянните военноморски групи на НАТО в Черно море. Стремим се колективните ни действия да се разглеждат като изцяло дефанзивни, пропорционални и осъществявани при пълна прозрачност“, заяви още вицеадмирал Ефтимов.

„Военноморското присъствие на силите на НАТО в Черно море е регулярно и в последните години се извършва в постоянен мащаб, не отчитам ескалиране или увеличаване на това присъствие“, заяви още вицеадмирал Ефтимов.

През настоящата 2017 г. съвместните учения и тренировки ще се проведат по общ план в рамките на 2 седмици – в многонационалното учение „Saber Guаrdian 2017”.

 

Ефтимов бе категоричен, че това е възможност за преценка на нашите възможности, както и за предстоящото през 2018 г. актуализиране на Плана за развитие на Въоръжените сили до 2020 г.

Изпълняващият длъжността началник на отбраната коментира също и въпроси, свързани с охраната на въздушното ни пространство. Той посочи, че няколко държави са изявили готовността си за осъществяване на съвместна охрана на въздушното пространство на България, извършват се експертни срещи и текат преговори.

 

„Същността е какво ние предоставяме като летищна инфраструктура и системи за командване, управление и комуникация, процедури, освобождаване от данъци, мита за техните разходи“, поясни Ефтимов в отговор на въпрос, свързан с евентуалните финансови параметри на съвместната охрана на въздушното ни пространство.

 

„Иска ми се да вярвам, че един ден България ще има способности, не само да осигури и да изпълнява съвместна охрана на въздушното ни пространство, но и да осъществява такава в интерес на други държави, които нямат собствени Военновъздушни сили“, каза в заключение вицеадмирал Ефтимов.

Информацията е от Министерството на отбраната на България

Тагове: ; ; ; ;