Администрацията на САЩ едва ли ще обърне внимание на посланието на екс-президента на Украйна Виктор Янукович, изпратено до стопанина на Белия дом Доналд Тръмп. Това се казва в статия от вестник  Wall Street Journal

 

 

Както се казва в материала, Янукович е изпратил на Тръмп «план за регулиране на конфликта в Украйна». Предложението на бившия украински лидер, както отбелязва изданието, постъпва в момент, в който има «неяснота относно външнополитическия курс, който ще бъде избран от администрацията на Тръмп».

 

 

«Според аналитиците, малко е вероятно да се отнесат сериозно към писмото, шансовете за успех в това отношение са малки, защото Янукович няма голяма подкрепа в Украйна, а на Запад към него не проявяват особено доверие след като той избяга в Русия, където прави изявления, съзвучни с позицията на Кремъл, — се твърди в публикацията.

 

 

Но след опитите да се представят в Белия дом два плана за регулиране, предприети независимо един от друг — от Янукович и украинския депутат Андрей Артьоменко — това доказва на наличието на разногласия в Украйна и неяснотата и в други държави относно прекратяването на конфликта, който отнесе живота на около 10 хиляди човека».

 

 

В сряда Янукович даде интервю за група руски и украински журналисти във връзка с 3-та годишнината от държавния преврат в Украйна.

 

По време на изявлението си той заяви, че ще изпрати посланието си до лидерите на Германия, Франция, Полша, до ръководителите на Съвета на Европа, ПАСЕ и Европарламента, той също е изпратил писмо до президентите на Русия и САЩ.

 

В обръщението си Янукович предлага с цел мирното регулиране на конфликта в Донбас да се проведе референдум за статуса на региона.

 

Коментирайки действията на радикалите, които са блокирали в последните седмици жп линиите за транспортиране на въглища от Донбас, екс-президентът подчерта, че всяка блокада на Донбас не е в полза на страната и още повече ще отблъсне жителите на региона. Той потвърди също, че е привърженик на запазване на териториалната цялост на Украйна и е против излизането на Донбас от състава на страната.

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;