Корабите на ВМС на САЩ в случай на военен конфликт в Черно море ще бъдат ликвидирани от ракетните комплекси на Черноморския флот на Русия само за няколко минути, това заяви заместник председателят на Руския съюз на ветераните, екс-командващият бреговите войски на Русия генерал-майор Владимир Романенко.

Американские военные наблюдают за уничтожением оружия и боеприпасов, захваченных у талибов. Архивное фото

 

По-рано генсекът на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че алиансът е взел решение за засилване присъствието на военно-морските сили в Черно море.

 

Постоянните военно-морски групи на алианса все по-често ще влизат в Черно море, ще интензифицират провеждането на учения в региона, ще събират информация за ситуацията, а също ще поемат функциите на координатор при взаимодействието с ВМС на съюзниците в региона.

 

«Няколко минути живот има всеки американски кораб в Черно море, казвам ви това съвсем отговорно, защото тези ракетни комплекси, които има на въоръжение Черноморският флот, а и в още няколко други направления, няма да му позволят по никакъв начин да извърши своите оперативни и стратегически задачи в Черно море», — каза Романенко.

 

Бреговата войска на Черноморския флот на Русия понастоящем има на въоръжение ракетните комплекси «Бал» и «Бастион».

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;