Tagesspiegel: Немските икономисти призоваха да се създаде «зона за свободна търговия» с Русия

Дата на публикуване: 23 02 2017, 15:39


Tagesspiegel: немецкие экономисты призвали создать «зону свободной торговли» с Россией
 След «нахлуването на Русия в Украйна» отношенията между ЕС и Москва са напрегнати, икономическите вреди от европейските санкции и руските антисанкции се изчисляват на 2-3 милиарда евро, пишат журналистите от  Der Tagesspiegel Хайке Яберг и Кевин Хофман.
В тази връзка мюнхенският Институт за икономически изследвания призова да се създаде «зона за свободна търговия» между Европа и Русия.
Русия и другите постсъветски страни «биха могли да бъдат интересни партньори за задълбочаване на икономическото сътрудничество с ЕС», заяви ръководителят на отдела на института за външноикономически връзки Габриел Фелбермайер.
Според него, споразумението между ЕС и Евразийския икономически съюз може значително да повиши БВП на Германия и Русия.
Положително е отношението по въпроса и на министъра на селското стопанство на Германия Кристиан Шмит.
Независимо от санкциите и забраната за влизане в ЕС, Шмит покани на аграрната среща на G20 министъра на селското стопанство на Русия Александър Ткачов.
«Ние трябва да се стремим към сътрудничество и сближаване с Русия. Германия и Европа са естествени търговски партньори на Русия».
Но, според думите на политика, това сътрудничество «в голяма степен ще зависи от спазването на Минските съглашения».
От Министерството на финансите на Германия заявиха също, че «Русия е значителен глобален субект, затова е важно да се запази диалога с нея».
ЕС провежда двойнствена политика с цел регулиране на украинския конфликт.
«Трябва да се окаже натиск, в това число и по пътя на санкциите. В същото време трябва да се подобри диалога и заедно да се работи по изготвяне на решенията», — заяви представител на ведомството.
Както пишат авторите на материала, вредата от санкциите се понасят преди всичко руската икономика.
По данни на експертите, в сравнение с 2015 г. обемът на търговията между Германия и Русия през 2016 г. е намалял с 8.5%, което се равнява на €43,84 млрд.
News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий