Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп отмени разпореждането на своя предшественик Барак Обама за тоалетните за трансджендъри (трети пол, бел.ред.) в държавните училища, това става ясно от изявлението на пресслужбата на Министерството на правосъдието.

 

По-рано администрацията на Обама одобри указание за  държавните училища, според което учебните заведения трябва да позволят на учениците от третия пол да избират тоалетните и съблекалните според това как те определят своята полова принадлежност.

 

 

«Министерството на правосъдието и министерството на образованието днес отмени указанието за учебните заведения за достъп до обекти на базата на джендърната идентичност, а не на биологичния пол», — се казва в съобщението.

 

 

«Министерството на правосъдието е задължено да обезпечи спазването на закона. Предишните документи не съдържат достатъчен юридически анализ и не обясняват по какъв начин дадената интерпретация се съгласува със закона», — се съобщава в изявлението на генералния прокурор на САЩ Джеф Сешънс, чийто думи цитира Министерството на правосъдието.

 

 

11 щати: Тексас, Алабама, Уисконсин, Тенеси, Аризона, Оклахома, Луизиана, Юта, Джорджия, Западна Вирджиния…обвиниха администрацията на Обама в опит да превърне училищата и работното пространство в «лаборатория за масов социален експеримент».

 

Те подадоха съдебен иск в американския град Уичито-Фолс, щата Тексас.

Флаг ЛГБТ. Архивное фото
Всичко това се случи на фона на скандала около закона в Северна Каролина, според който хората могат да се възползват от обществени тоалетни само в съответствие със своя пол при раждане. Законът предизвика опасения за дискриминация на хората, чиято джендърна идентификация не съвпада с биологичния пол.

 

Министерството на правосъдието на САЩ изиска от щата да отмени закона, позовавайки се на основополагащия закон от 1964 г. за гражданските права.

 

Щатът на свой ред подаде жалба в съда, настоявайки да се признае искането на министерството за незаконно.

 

Сега противоборстващите страни ще се срещнат в съда едновременно на два съдебни процеса.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;