Американският сенатор-републиканец Джон Маккейн миналата седмица тайно е посетил сирийския град Кобани, за да обсъди борбата с терористичната групировка «Ислямска държава», съобщи вестник Wall Street Journal, позовавайки се на неназовани американски чиновници и канцеларията на сенатора.

Американский сенатор Джон Маккейн. Архивное фото

Както се казва в изявлението на канцеларията на сенатора, Меккейн «тази седмица е пътувал в северна Сирия, за да посети въоръжените сили на САЩ, разположени там, а и да обсъди кампанията срещу ИД и текущата операция по освобождението на Рака».

 

След пътуването си в Сирия Маккейн е заминал за Анкара и се е срещнал с президента на Турция Реджеп Ердоган. Турският лидер настоява САЩ «да изместят на втори план» сътрудничеството си с кюрдите, които ръководството на американските ВС считат за важен съюзник в борбата с ИД, отбелязва изданието.

Американский сенатор Джон Маккейн. Архивное фото

Операцията по освобождението на Рака «Гневът на Ефрат», която в нощта на 5 ноември започнаха отрядите на «Демократичните сили на Сирия», е второто крупно настъпление срещу ИД за последните месеци.

 

В началото на октомври силите на сигурността на Ирак с подкрепата на САЩ и другите съюзници започнаха освобождението на Мосул.

 

Събитията в Сирия, според постъпващата информация от фронта, се развива стремително: според изявленията на  SDF, за първите десет дена от кампанията са прочистени от ислямисти над 60 населени места и 550 квадратни километри територия.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;