Софийският градски съд /СГС/ даде ход на делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за договора за ремонта на изтребителите МиГ 29, съобщи БНР.

 

Делото тръгва по същество с изричното съгласие на Ненчев, който от вчера се ползва с имунитет като кандидат за депутат. Той обаче декларира, че не възразява делото да започне. В съдебната зала се явиха по-голямата част от свидетелите- бивши и настоящи висши военни и хора от екипа на Ненчев.

 

Президентът Румен Радев, който е основен свидетел по делото, ще бъде разпитан на някое от следващите заседания, стана ясно в съдебната зала. Държавният глава е призован в качеството му на командващ българските Военновъздушни сили (ВВС) през 2015 година.

 

Прокуратурата обвини Николай Ненчев дни след като кабинетът «Борисов» 2 подаде оставка, а два месеца по-късно внесе и обвинителния акт. Освен че той буквално скрил в министерската си каса действащ договор за ремонта на изтребителите от руската фирма РСК «МиГ» и започнал преговори с Полша, също така и не утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за МиГ-овете. И с двете си действия Ненчев поставил под заплаха авиационната безопасност и летателната годност на изтребителната авиация на българските ВВС, твърдят от прокуратурата.

 

По повод договорите за МиГ-овете преди време Николай Ненчев заяви, че през 2015 година именно Радев, като шеф на ВВС, му препоръчал двигателите да се ремонтират в Полша, за да се търси диверсификация.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;