Екс-президентът на Украйна Виктор Янукович помоли президента на САЩ Доналд Тръмп да даде юридическа и политическа оценка на действията на американските чиновници по време на събитията на «eвромайдана».

 

«Моля Ви да дадете обективна юридическа и политическа оценка на действията на американските чиновници по време на украинската криза»,  се казва в писмото на Янукович, изпратено до президента на САЩ.

 

 

Във връзка с 3-та годишнина от държавния преврат в Украйна Янукович даде интервю за група руски и украински журналисти, по време на което съобщи, че е изпратил писмо-обръщение до лидерите на Германия, Франция, Полша, до ръководителите на Съвета на Европа, ПАСЕ и Европарламента, а също до президентите на Русия и САЩ.

 

 

В интервюто бившият украински лидер се връща към събитията от времето на Евромайдана, разказвайки, че той е тръгнал към отстъпки и фактически е изпълнил всички искания на опозицията. Но, подчертава той, «манипулациите и технологиите, които се използваха по онова време, манипулациите на общественото мнение се извършваха на много високо професионално ниво».

 

 

«Днес знаем, че това щедро беше финансирано от различни международни фондове», — отбелязва Янукович, пояснявайки, че всичко се е случило с «голямата подкрепа на западните страни и САЩ».

 

 

«Основната причина за трагичните събития — това е желанието на всяка цена да се вземе властта в Украйна. Хората, които извършиха държавния преврат, използваха за целта всички методи, известни още от предишните проекти на цветни революции и арабската пролет. Но това вече бе украински проект», казва Янукович.

 

 

Според него, САЩ са продължили да подкрепят украинските радикали, извършили държавния преврат, и в периода на започналата кръвопролитна война в Донбас.

 

Той припомня, че указът на Александър Турчинов, изпълняващ длъжността президент, за силова операция в Донбас «e дал старта на гражданската война».

 

Изпълняващият тогава длъжността посланик на САЩ в Украйна Джефри Пайет е подкрепял действията на властите, които използвали срещу мирното население от източна Украйна тежка техника, авиация, в Донбас били изпратени незаконни въоръжени части, т.нар. доброволчески батальони на националисти, които открито издевателствали над местното население и мародерствали.

 

 

«Властите искаха да покажат, че друга гледна точка няма», — посочва Янукович.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;