ЦРУ замрази военната помощ за въоръжената опозиция от Свободната сирийска армия, съобщи агенция Reuters, позовавайки се на собствени «изключително осведомени» източници от региона. По-късно тази информация бе потвърдена от представители на четири различни групи от ССА, останали без подкрепа. Опозиционерите вече нямат заплати, помощи за съветници и инструктори, доставка на оръжие, в това число управляеми противотанкови ракети.

 

Ситуация в Сирии. Архивное фото

ЦРУ до момента не е направило изявление по въпроса. В Самата Свободна сирийска армия свързват замразяването на заплатите и оръжието с нападението на джихадистите върху позициите на ССА в края на януари- Тогава бойците от групировката «Джебхат Фатх аш-Шам» (бивша «Ан-Нусра») завзеха няколко военни обекти на ССА в района на Алепо. В ръцете на терористите за пореден път попадна оръжието на САЩ.

Башар Асад. Архивное фото

През ноември 2016 г. вече избраният президент, но още не встъпил в длъжност Доналд Тръмп направи няколко гръмки изявления по повод сирийския конфликт и обеща да се преразгледа позицията на Вашингтон по отношение на Дамаск.

 

«Моето виждане относно ситуацията в Сирия значително се различава от мнението на много други. Считам, че ако се сражавате в Сирия, докато Сирия се бори срещу ИД, то вие помагате на ИД», — цитира думите на Тръмп The New York Times.

«Съвсем не твърдя, че Башар Асад е добър, това не е така. Но нашият общ главен проблем не е Асад, а ИД», — каза Тръмп.

Тогава американският лидер заяви, че САЩ «трябва да преразгледат подкрепата си относно опозиционните групи в Сирия».

Тръмп акцентира върху това, че САЩ нямат представа за природата на тези организации.

«Ние си нямаме и понятие какви са тези хора всъщност», — каза тогава той.

 

ССА реагира  много болезнено на тези изявления.

 

Още през декември във Вашингтон замина представителна делегация на опозиционерите начело с Абдел Илах Фахад, генерален секретар на Националната коалиция на опозиционните и революционни сили, политическото крило на ССА. Целта — да се убеди Трмъп и неговото обкръжение да не се отказват от помощта за въстаниците. Резултатът от преговорите за широката публика не е известен и до днес.

Сирийские боевики с ПЗРК на окраине Хомса. Архивное фото

Нещата сред опозиционерите буксуваха и по-рано. ССА много искаше да получи от САЩ преносими зенитно-ракетни комплекси. Срещу ИД те бяха безполезни, ислямистите нямат авиация, но представляваха реална заплаха за правителствените ВВС на Сирия и руските ВКС.

 

Ако такова оръжие бе попаднало в ръцете на терористите, то би имало твърде голям риск да бъдат сваляни и граждански самолети.

 

И макар конгресът през декември 2016 г. да разреши на администрацията на Тръмп да снабдява въстаниците с ПЗРК, в самата администрация дори не допускаха и хипотетична възможност за подобни доставки.

 

Четири бойци — 500 милиона долара

 

Първоначално Вашингтон се стараеше да не афишира доставката на оръжие за опозиционерите. Нещо повече, в САЩ правеха резки изявления по повод доставката от Русия на въоръжение и техника за правителството на Сирия. Доставките от Русия бяха напълно законни — всяка суверенна държава има право да продава и закупува оръжие.

 

 

През май 2012 г. постоянният представител за Сирия в ООН обвини за доставка на оръжие за опозицията САЩ, Катар, Саудитска Арабия и Турция. Според ал-Джафари, в южна Турция бил създаден своеобразен «сив пазар». Въстаниците преминавали несъществуващата граница, закупували оръжие и патрони, а след това се връщали в Сирия.

 

След месец във вестник The New York Times се появи информация, че с организирането на доставките на оръжие за въстаниците в Сирия се занимава ЦРУ. Американците не просто координирали доставката на оръжие от различни източници, но и организирали на територията на Турция учебни лагери.

 

Продажбата на оръжие бе потвърдена от тогавашния шеф на френското външно министерство Лоран Фабиус, който заяви, че Франция не е участвала в подобни доставки, но е била информирана за тях. Тайната бе разкрита, но още половин година САЩ се правят, че нищо не се случва.

 

Едва през 2014 г. държавният секретар Джон Кери признава, че страните от Запада обучават сирийски въстаници на военно дело и им доставят «смъртоносно оръжие».

 

Боец Свободной сирийской армии. Архивное фото

По време на слушанията в конгреса на САЩ през август 2015 г. командващият Централното командване на ВС на САЩ генерал Остин Лойд признава, че до момента САЩ са успели да подготвят само «4-5 бойци от опозицията, които в момента са на бойното поле».

 

Общо били подготвени 60 човека, но голяма част от тях били убити, а други преминали на страната на джихадистите.

 

За подкрепата на същите били похарчени 500 милиона долара.

 

«Това е позорен провал», — резюмира сенаторът Джон Маккейн.

 

Затова пък оръжието, предназначено за ССА, постоянно достигало до ИД.

 

Така през лятото на 2016 г. вертолетите на ВС на САЩ хвърлили на умерените въстаници оръжие, боеприпаси и амуниции в района на град Мареаа, но на земята товарът се оказал в ръцете на ислямистите.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;