румен радев

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Българските политици винаги са мънкали под носа си, когато са подписвали договори против националните интереси. Мимикрията на гузните съвести обаче няма как да продължи дълго в ерата на новите технологии. Защото днес информационният поток не зависи от няколко придворни журналисти на всички власти, гравитиращи между двете големи сгради на „Дондуков“ и старото турско гробище, върху което е издигнато Народното събрание.

 

Така хартиеното издание на „Франс Прес“ удари с мокър парцал по главите всички, които са имали някакви илюзии за Огнян Герджиков и неговите министри.

 

От „Франс Прес“ любознателният български избирател научи, че министрите на отбраната на страните от Алианса са решили да увеличат присъствието на НАТО в Черно море, за да противодействат на засиленото военно присъствие на Русия в региона след преминаването на Крим в руски ръце през 2014 година. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг лично се похвали за резултатите от срещата в Брюксел. Българският служебен вицепремиер и министър на отбраната Стефан Янев пък мълчи. Все едно не е бил в столицата на Белгия и не е поемал никакви ангажименти. Столтенберг обаче изплю камъчето и обяви, че решението е взето единодушно, а НАТО щяло да засили умерено и защитно тренировките, упражненията и ситуационните подготовки… Каквото и да означава това.

 

В същото време официално лице от НАТО е заявило пред „Франс Прес“, че на Алианса е отнело около 9 месеца след срещата във Варшава, за да изработи споразумението частично, защото тогавашното правителство на България, в лицето на Бойко Борисов, не е искало да провокира Москва с подобни действия. Русия осъди рязко решението. „Това е поредна стъпка към увеличаване на напрежението в региони, пряко засягащи руските интереси. Разбира се, че всички необходими мерки ще бъдат предприети, за да се осигури нашата сигурност и интересите ни в региона“, заяви руският посланик в НАТО Александър Грушко.

 

България е една от трите страни, членки на НАТО, заедно с Турция и Румъния, която е пряко засегната от новите „ангажименти“ по чисто географски причини. Тези „ангажименти“ повече от очевидно ни вкарват в нова конфронтационна ситуация по отношение на Русия, а правителството ни мълчи.

 

 

И това не е парадоксално. „Галерия“ вече многократно алармира, че последното, което може да се каже за служебния кабинет на Герджиков, е, че е национално отговорен. Сега вече можем да добавим, че вместо да се занимава с организацията на честни избори, това правителство си играе на войници с… Русия. Под диктовката на едни англосаксонски ненормалници, които демонстративно се опитват да налагат световен ред и диктат.

 

Именно техен продукт е и правителството на Огнян Герджиков. Кабинет на НАТО, роден от задкулисни договорки с участието на изявения натовец Соломон Паси и политически гризачи от партийните килери. Точно този криминален псевдоелит превръща България в мишена, а генералите, от които очаквахме промяна, се проявяват като поредните безгръбначни в родната политика. Хора без собствено мнение, които са нахлузили евроатлантическите противогази и не чуват собствения си народ.

 

 

Това идиотско решение на служебния кабинет е повече от скандално. Волеизявлението на вицепремиера Стефан Янев е компрометирано от липсата на последваща санкция и контрол от легитимен действащ парламент.

 

В огромното си мнозинство обикновените хора със сигурност не искат това, а спокойствие и настояват за възмездие за 30-годишното разграбване. На тях дрънкането на оръжия им е чуждо.

 

Те не припознават Русия като враг, още по-малко искат да им налагат участие във военни учения, които могат да доведат до въоръжен сблъсък с най-могъщата ядрена сила в света.

 

Да не говорим за международните спогодби относно присъствието на военни флотилии в акватория от затворен тип, каквато е Черно море. И то с държави, които нямат крайбрежна и морска граница с него.

 

Огромна грешка с непредвидими последствия, които целият народ ще плаща заради криминалните политически отрепки, водещи страната към катастрофа.

 

Днес България губи своя суверенитет и държавност и се превръща в обикновена фронтова територия, която може да бъде обезличена за броени минути.

 

През 2014 година, по време на служебното правителство на Близнашки, президентът Плевнелиев отиде на среща на НАТО в Уелс и пое безумни ангажименти, включително и да купуваме самолети за 5 милиарда.

 

Сега правителството на Герджиков продължава линията на земеделеца Николай Ненчев, който по някакво странно стечение на обстоятелствата попадна във Военното министерство директно от зеленчуковата градина в родното си село Кукорово.

 

Въпросният Ненчев бе един от инициаторите за съвместна флотилия в Черно море заедно с Румъния и Турция.

 

Неговите наследници не се оказват много по-различни.

 

 

Очевидно политическата ни каста продължава да подгъзурничи на онези, които искат да воюват с Русия… до последния поляк, румънец и българин.

Иво Димитров

в. Галерия

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;