Операция „Атлантическа решителност” вече е в ход у нас, съобщава Би Ти Ви. Вчера са пристигнали първите бронирани машини и американски военни в Ново село.
Като част от операцията тази година ще се изпратят 3000 души за подсилване на югоизточния фланг на НАТО в България и Румъния. Алиансът вече изпрати четири батальона за предно разполагане в Балтийските държави и Полша.
Освен 15-те машини „Брадли” на пехотата, в американското подразделение ще има 58 спомагателни машини. Очаква се те да бъдат включени в съвместни стрелби през пролетта до голямото натовско учение през юли. В България ще се състои заключителната част на учението, което ще премине през Германия и Унгария. Ще се тренират и съвместни маневри в Черно море и на полигона Ново село.
Дори след края на учението след девет месеца, ротацията ще изпрати на България друго американско подразделение в края на периода, добавя Би Ти Ви.
15 бронирани машини «Брадли» и друга бойна и спомагателна техника беше транспортирана днес, 20 февруари, на Учебен полигон «Ново село». Това е част от оборудването на ротата в състав до 120 военнослужещи от 3-та бронирана бригада от 4-та пехотна дивизия на Сухопътните войски на САЩ, които пристигнаха на територията на съвместното съоръжение през изминалата седмица, съобщава официално и министерство на отбраната..
Предислоцирането на американските военнослужещи е в рамките на Инициативата на САЩ за гарантиране на сигурността на европейските съюзници от НАТО (European Reassurance Initiative — ERI) и е част от операция «Атлантическа решимост» на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа.
«България е част от колективната система за отбрана и за нас е важно да домакинстваме инициативи в интерес на сигурността», каза пред представители на медиите полковник Йордан Йорданов, заместник-директор на дирекция «Съвместни съоръжения и координационни дейности» в Министерството на отбраната. Той уточни, че бойната и спомагателна техника, както и военнослужещите от американското военно формирование, ще бъдат ротирани и ще участват заедно с български формирования в тренировки и учения.
«Съвместната подготовка е израз на ангажимента на САЩ към съюзниците от НАТО и допринася за постигането на съвместимост с техните армии. Работили сме в Ирак и Афганистан, а сега допринасяме за укрепването на сигурността в Европа», заяви командирът на Първи батальон от 3-та бронирана бригада подполковник Джейсън Сабът. Той уточни, че новопристигналата рота ще присъства на полигон «Ново село» в продължение на девет месеца, като след това ще бъде ротирана от подразделение с приблизително същия брой личен състав и техника.

 

Най-мащабното учение, в което ще се включи американското формирование, е «Saber Guardian 17», което ще се проведе през юли под ръководството на Командването на Сухопътните войски на САЩ в Европа. В него ще се включат близо 40 000 военнослужещи от 21 страни-членки и партньори на НАТО. Българската армия ще участва с до 4000 военнослужещи.
«Целта е в процеса на колективни действия да се поддържат и надграждат способностите за оперативна съвместимост във войските на национално и съюзническо ниво», обобщи полковник Йорданов в заключение

Междувременно инспектираща група от Руската федерация е на тридневно посещение в България, в изпълнение на изискванията на Виенския документ — 2011. , съобщава пак министерство на отбраната. Тричленната група ще проведе инспекция на военните дейности в 24-а авиобаза Крумово като ще бъде съпровождана от офицери от дирекция „Стратегическо планиране“ към Министерството на отбраната. Виенският документ е първото международно споразумение, което установява система от мерки за укрепване на доверието и сигурността във военната област. Те целят повишаване на откритостта и прозрачността по отношение на военните дейности, извършвани на територията, заобикалящите морски зони и въздушното пространство на всички европейски държави (за Русия от западната граница до Урал) и страните-членки на ОССЕ от Централна Азия.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;