Американският вицепрезидент Майк Пенс, който е на посещение в централата на НАТО в Брюксел, повтори искането на Съединените щати европейските страни да увеличат вноските си в бюджета на НАТО, съобщи БНР.
Президентът на Съединените щати и американският народ очакват съюзниците ни да спазят обещанието си и да направят повече за общата ни отбрана. Президентът очаква реален напредък до края на 2017-а година.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява още до края на тази година европейските съюзници да предприемат реални стъпки към увеличаване на военните разходи до 2 на сто от брутния си вътрешен продукт, уточни Пенс:
Истината е, че много от нашите съюзници, включително най-големите, още нямат ясни и изпълними планове за постигането на този минимум. Президентът на Съединените щати и американският народ очакват съюзниците да спазят обещанието си и да допринесат повече за общата ни отбрана. Президентът очаква реален напредък до края на 2017 година.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че това е била основната тема на разговорите му с Майк Пенс и обеща, че алиансът ще работи за увеличаване на европейския дял в бюджета си:
На едно мнение сме, че са необходими повече средства за отбрана и по-справедливо разпределение на финансовия товар в НАТО. Това е и моят основен приоритет, откакто заех поста. Европейците не могат да искат от Съединените щати да дават за отбраната на Европа, ако самите те не са готови да дадат повече.
Столтенберг подчерта, че крайната цел е страните-членки на НАТО да внасят три процента от Брутния си вътрешен продукт за финансирането на алианса.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;