…За отношенията между България и Русия. И аз смятам, че правилно в документите записахме, че сме против санкциите срещу Русия. Предстои обаче да направим още една стъпка.

 

Ръководството ни да заяви, че влезем ли в управлението на страната, България ще наложи вето в органите на Евросъюза, ако се вземе решение за продължаване на санкциите. Време е ръководството на БСП да се съобразява с волята на повечето български граждани и през управлението си да съдейства за преодоляване на различията между ЕС и Русия във връзка с Крим, който етнически, териториално, културно и исторически винаги е бил руски.

 

Другият въпрос, се отнася до постановката председателят на БСП да бъде избиран с гласовете на цялата партия. И сега смятам, че такъв акт нарушава демократичния облик на БСП и накърнява правата на Националния съвет, който по устав е ръководният партиен орган между два конгреса.

 

По-нататък. Правилна е политиката на ръководството за обновяване на БСП.В

 

…Приказките, че в БСП няма достатъчно авторитетни хора, че няма подготвени, модерно мислещи експерти са поредното злословие, което цели да ни разедини, и то точно преди изборите.

 

През изминалите 28 години под лозунга „обновление”, в БСП на етапи се провеждат „чистки”, които отстраняват от ръководни позиции неудобните кадри. С такива актове се подменя партията! И това хората тепърва ще разберат.

 

Смути ме представянето в Националния съвет на водачите на депутатските ни листи.

 

Проява на субективизъм е да не бъде водач на листа може би най-ерудираният наш депутат проф. Румен Гечев, блестящ финансист и икономист на национално и световно равнище. Коя е причината да отпадне като водач на листа един от доказаните и най-уважавани лидери в БСП като Костадин Паскалов и той да няма място сред избраните? Макар да е известно, че с него печелихме избори в Благоевград и Хасково. В листите като водач няма нито един лекар. На мен, не ми стана ясно какво е прегрешението на д-р Емил Райнов, който в 42-рото и 43-тото НС защитаваше наистина компетентно позициите на БСП в здравната сфера.

 

Предложението на председателя, изразено на НС, че е добре София да ги избере, е меко казано измиване на ръце.

 

Как така проф.Гечев, Костадин Паскалев, д-р Райнов можеха да бъдат водачи на листи, а сега попадат в параграфа…и други…

 

За новия служебен кабинет.

 

Разбира се, той е отговорност на президента и аз съзнавам, че е нужно да изчакаме неговите действия и управленски решения, преди да се произнесем.

 

Но ще си призная: смути ме начинът на формирането му, прекаленото заиграване с кадри на НДСВ, на партията на Костов. Питам се, как ще повлияе върху изборните ни резултати безрезервната подкрепа, която даваме на кабинета?…

Проф. Ваня Добрева

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;