САЩ ще работят за засилено сътрудничество с Европейския съюз, заяви вицепрезидентът на страната Майк Пенс след среща в Брюксел с председателя на Европейския съвет, предаде кор. на БНР в Брюксел.
Привързаността на САЩ към ЕС е непоклатима и трайна. С нетърпение очакваме съвместната работа за задълбочаването на политическото и икономическо партньорство. 
Разделени сме от океан, но сме обвързани от общо наследство, от една и съща привързаност към свободата, демокрацията и върховенството на закона.
Ръководителите на европейските институции настояха пред вицепрезидента на САЩ да бъде ясно заявена американската подкрепа за обединена Европа.
 
Разчитаме на недвусмислената подкрепа на САЩ за обединена Европа, заяви председателят на Европейският съвет Доналд Туск, който  изненада госта си, преразказвайки пред медиите как американският вицепрезидент току-що е отговорил положително на въпроса дали това е така:
Американците най-добре знаят колко ценно е да са обединени и че разделението е предвестник на разрухата. От общ интерес е да предотвратим разпадането на Запада. За тази цел на нашия континент няма да измислим нищо по-добро от Европейския съюз
Темата за бъдещето на Съюза предизвика притеснения в много европейски столици, след като новият президент на САЩ Доналд Тръмп приветства напускането на Великобритания и прогнозира, че други ще я последват. Неговият вицепрезидент обаче не опроверга днес публично тези думи.
Майк Пенс обеща само твърд ангажимент към политическото и икономическо сътрудничество в сферата на сигурността и антитероризма.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;