Предложения за нормализиране на отношенията между Русия и Украйна, а също за отмяна на антируските санкции са били представени в началото на този месец на Майкъл Флин, който в същото време заемаше длъжността помощник на президента на САЩ Доналд Тръмп по национална сигурност. Това се казва в статия, публикувана от вестник  The New York Times.

Седмица преди оставката

 

Както твърди изданието, основната роля при разработката на дадения план е изиграл украинският депутат Андрей Артьоменко. Флин е получил документа, в който се цитират данни за корупцията на украинския президент Петро Порошенко, Артьоменко се бил разбрал с предприемача Феликс Сатер, който в миналото имал връзки с  Тръмп, а също с юрисконсулта на последния Майкъл Коен. Именно той и доставил лично дадените предложения на Флин.

 

Запечатаното предложение по повод това как Тръмп може да свали санкциите от Русия, било донесено в кабинета на Флин седмица преди неговата оставка, която президентът на САЩ прие на 13 февруари, отбелязва изданието.

 

Според данни от източниците на изданието, Коен влиза в броя на лицата, които ФБР проверява, опитвайки се да установи наличието на възможни връзки с Русия.

 

Принадлежността на Крим

 

Една от точките в плана, както се казва в публикацията, касае принадлежността на Крим, който се присъедини към Русия през 2014 г. В документа се предлага да се проведе в Украйна референдум по следния въпрос: следва ли Крим «да се даде на Русия в аренда за срок от 50 до 100 години».

 

Както твърди изданието, Артьоменко е потвърдил пред журналисти, че е работил над предложението, а Сетер и Коен са съобщили, че са предали предложението на Флин.

 

«Макар и да не е ясно, ще се отнесе ли Белият дом към предложението сериозно, такива независими стъпки в дипломатическата сфера биха разярили украинските официални лица», — отбелязва изданието.

 

Вестникът пише, че украинският посланик в САЩ Валерий Чалий е заявил, че Артьоменко «не е упълномощен да представя  каквито и да било алтернативни планове за мирното регулиране от страна на Украйна на което и да е чуждестранно правителство, в това число на администрацията на САЩ».

 

«Макар в такива неофициални действия да няма нищо противозаконно, предложението, което, както изглежда, съответства на руските интереси, може да предизвика тревога»,  — се казва в статията.

 

Оставката на Флин

 

На 13 февруари Тръмп прие оставката на своя помощник по национална сигурност Майкъл Флин.

 

Вестник «Вашингтон пост» миналата седмица съобщи, че Флин е обсъждал по телефона антируските санкции с посланика на РФ във Вашингтон Сергей Кисляк.

 

Според изданието, консултациите между Флин и Кисляк по въведените спрямо Москва ограничения са били проведени месец преди инаугурацията на Тръмп.

 

Изданието твърди, че в Белия дом някои считат преговорите между бъдещия помощник на президента и руския посланик за нецелесъобразни и съдържащи потенциално неправомерни сигнали към Москва, че санкциите могат да бъдат отслабени.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;