Разполагането на войски на НАТО в близост до руските граници, включително в България и Румъния, има провокативен и дестабилизиращ характер, заяви в интервю за в. «Известия» руският външен министър Сергей Лавров.

 

«Действията на НАТО, извършвани в региони, граничещи с Русия, безспорно имат провокационен и дестабилизиращ характер. Към тези действия спада и споменатото разгръщане на допълнителни военни контингенти на блока в Полша и балтийските страни — при това вече се водят дискусии за евентуално аналогично присъствие на съюзниците на територията на други страни в Източна Европа, по-специално в България и Румъния», каза Лавров.

 

Като провокации той определя и обявените от някои страни — членки на блока, планове за модернизация на въоръжените сили и изграждане на нова военна инфраструктура. Руският външен министър изразява и тревога от увеличаване на мащаба и броя на натовските учения близо до границите на Русия.

 

«Особено безпокойство предизвиква продължаващото изграждане на противоракетна отбрана на САЩ в Европа», смята Сергей Лавров.

 

Руските дипломати са готови да работят с администрацията на американския президент Доналд Тръмп по целия дневен ред на руско-американските отношения, посочи той.

Тагове: ; ; ; ; ;