На 17 февруари Либия отбеляза 6-та годишнина от началото на народните вълнения и безредиците в арабската страна, прераснали в кръвопролитен вътрешен конфликт, причинил смъртта на хиляди.

 

Авиацията и флотът на НАТО успяха да свалят управляващия 40 години Муамар Кадафи, заедно с това бяха разрушени държавните структури и практически бе ликвидирана държавата.

 

За ситуацията в Либия ни разказва братовчедът на Кадафи, политически ръководител на Фонда за национална борба в Либия, който от 2011 година напусна Либия и понастоящем е в Египет.

 

Министр обороны Великобритании Майкл Фэллон. Архивное фото
  • Ако днес анализираме военната карта на Либия, то става ясно, че през 2011 г. блокът НАТО откри единен фронт срещу Либия, а после оказа подкрепа на противоборстващите страни на изток, запад и юг, въоръжавайки всички тези групировки, които възникнаха по време на събитията през февруари.

 

Блокът НАТО само управляваше конфликта, не желаеше той да завърши.

 

Стана ясно, че планът на Запада, който дойде, за да убие Кадафи и да унищожи Либия, още не е изпълнен напълно.

 

Западът продължава да подтиква групировките, за да може конфликтът да не завършва колкото се може по-дълго.

 

 

-Ако проблемът беше свалянето на Кадафи или Садам Хюсеин, както те твърдяха, то защо са всички тези безсмислени разрушения и убийства, които продължават и до днес? В тази война, която е подтиквана от прозападните сили, няма победител.

 

 

Кадафи бе историк и революционер. Той имаше информация за заплахите в региона на Близкия Изток. Предупреждаваше за това още през 80-те години, всичко това е документирано. Сега, за съжаление, всичко, което той предсказа, се сбъдна в най-голяма точност в Близкия Изток.

Вид на город Сирт, Ливия, архивное фото

Отговорността за трагедията трябва да се понесе от Съвета за сигурност към ООН и НАТО. Отговорността за нарушенията, извършени в Либия, за огромните разрушения, на които бе подложена инфраструктурата, за убийствата, за принудителното изселване на една трета от жителите на страната, за затворите, в които са хиляди хора, за ранените, откраднатите милиарди, за разпродадените паметници на културата, златото, за урана, а най-главното — за унизеното достойнство на либийците.

 

 

След като екс-президентът на САЩ Обама призна грешките, след изводите на комисията по външните работи към Палатата на общините във Великобритания, след изявлението на екс-премиера на Италия Силвио Берлускони, ние искаме да получим извиненията на Запада.

 

 

Който извърши всички тези трагични грешки, трябва да си ги поправи.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;