На 20 февруари 2017 г. в Ню Йорк почина постоянният представител на РФ към ООН Виталий Чуркин. Дипломатът се прослави със своите ярки изявления по време на заседанията на Съвета за сигурност към ООН и коментарите си в пресата. Неговото остроумие, а често и язвителни изявления широко бяха цитирани от СМИ, те предизвикваха уважението дори сред опонентите на дипломата.

 

Предлагаме ви кратка подборка на изявленията на Виталий Чуркин.

 

«Случилото се — това е нещо от сериите за виртуална реалност в стил «Матрицата», която не може да се нарече законна реалност (по повод косовския конфликт, бел. ред.), много от страните няма да постигнат съгласие, а Съветът за сигурност към ООН ням да приеме ново решение…», 12 март 2008 г. по повод  решението на редица страни да признаят Косово за независима държава.

 

 

«От 120-хилядното население повече от една четвърт се превърнаха в бежанци. Това етническа чистка ли е или не? Загинаха 2 хиляди човека от мирното население. Колко още трябва да бъдат убити, за да се нарече това етническа чистка?», коментирайки нападението на Грузия над Южна Осетия, 10 август 2008 г.

 

 

«Този път това дори не беше изказване, а сбор от безсмислени измислици, носещи не просто антируски, а русофобски и антиправославен характер. За щастие на грузинския народ, близък е краят на политическата кариера на този човек, чието психическо състояние изисква професионална оценка», — коментирайки антируските изявления на Михаил Саакашвили в ООН, 26 септември 2013 г.

 

 

«А самата тя още не се е присъединила към групата? Считах, че тя ще ги покани във Вашингтонската катедрала. Може и да организират световно турне — Катедралата Свети Петър в Рим, Меката в Саудитска Арабия и Стената на плача в Йерусалим. Ако посланик Пауър не оправдае моите очаквания, ще бъда разочарован», — коментирайки срещата на Саманта Пауър с участниците от групата Pussy Riot, 16 февруари 2014 г.

 

 

«Ако намеквате, че не искам да отговарям на неудобни въпроси, то трябва да си спомните, че говорих на Националния катедрален събор във Вашингтон през 1983 г., две седмици след като той бе съборен от южнокорейски лайнер, а след това давах показания в Конгреса на САЩ през май 1986 година след аварията в Черобилската АЕЦ, да не говорим за стотиците други речи в СМИ и пряко в ефир. Т.е. мога да обясня какво значи «да се излезе от зоната на комфорта», отговаряйки на откритото писмо на кореспондента на CNN Кристиан Аманпур, която заяви, че дипломатът не иска да й дава интервю и с това да излиза от «зоната си на комфорт», 21 март 2014 г.

 

 

«Американската система за юриспруденция никога не може да се обвини в хуманизъм. В Гуантанамо вие повече от 10 години държите хората без обвинения. Те извършват опити за самоубийство там, вие насила ги храните и всичко се счита за нормално…Уверявам си, драги колеги, считам, че ще разберете това — ако Надежда Савченко се бе оказала в аналогични условия в САЩ, то нейната съдба щеше да е предопределена и печална, тя никога нямаше да види бял свят»,  отговаряйки на исканията на САЩ и Великобритания да се освободи Надежда Савченко, 6 март 2015 г.

 

 

«Считам, че от гледна точка на пропагандата те се застреляха в крака, вземайки това решение», — реакция след решението на САЩ да се издаде на Валентина Матвиенко ограничена, а не пълноценна виза, 2 септември 2015 г.

 

«Ако се нуждаехте от проповед, да бяхме отишли на църква. Ако искахме да слушаме стихове, да бяхме отишли на театър. От служители на ООН, особено от ръководител на секретариата на ООН, когато те ни канят на заседание на Съвета за сигурност, очакваш обективен анализ на случващото се. Явно това не ви се получи», — отговаряйки на обвиненията на замгенсекр на ООН по хуманитарните въпроси Стивън ОБрайън, който заяви, че Русия нанася удар по мирното население в Сирия, 27 октомври 2016 г.

«Прекратете да се намесвате в делата на други суверенни държави, оставете тези колониални привички, оставете света на мира и тогава ситуацията ще се възстанови в много области и райони в света»,  отговаряйки на постоянния представител на Великобритания към ООН Матю Райкрофт, който заяви, че Русия злоупотребява с привилегиите на постоянен член на Съвета за сигурност към ООН, 8 октомври 2016 г.

 

News Front

Тагове: ; ; ;