Къде изчезна заразената военна техника от Чернобил?

Информационна агенция News Front публикува видео с бивш боец от украинската армия, който е избягал в ЛНР и в момента е на лечение в една от болниците на републиката. Според бившия военнослужещ от ВСУ, той е получил радиоактивно облъчване, защото е служил на стара военна техника.

«Техниката на войската на Украйна идва или от гробищата за военна техника, или от консервация. Гробището може да е и от Чернобил. 80 % от машините в армията са извън строят. Техниката е съсипана. Във всеки момент може да излезе от строя», — разказва бившият военнослужещ от ВСУ Олег Попов, съобщи «Звезда».

 

След няколко месеца работа с тази техника здравословното състояние на Попов рязко се влошило и той избягал в ЛНР. В момента преминава през щателен медицински преглед.

Лекуващият лекар съобщи, че Попов има проблеми със стомашно-чревния тракт и нервната система, има патологични изменения и в черния му дроб. Открити за промени и в кръвната картина.

Съобщенията, че в зоната на бойните действия Украйна използва стара техника от Чернобил отдавна е налице. В края на януари в Донбас се възобновиха бойните действия, ВСУ се опита да предприеме настъпление в Донецк.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;