Мащабната информационна кампания, развихрена срещу Доналд Тръмп и представителите на новата администрация на САЩ, поставя под заплаха не само бъдещето на американската демокрация, но и целия съществуващ световен ред, счита Сивън Коен, историк и политолог, за списание  The Nation.

Кандидат в президенты США Хиллари Клинтон

Той твърди, че Америка е плисната от вълна на «нов маккартизъм».

 

«Върху Доналд Тръмп се нахварлиха с голословни обвинения за «сговор с Кремъл» представителите на почти всички политически сили. Нито едно влиятелно СМИ и нито един публичен деец не се изказа в негова защита. Бяха пуснати в ход непроверени факти. Това предизвиква сериозно безпокойство», — отбелязва той.

 

Политологът е убеден, че с нищо неподкрепените нападки на американските журналисти и политолози по адрес на Тръмп граничат с «длъжностно престъпление», а в аргументите, които предлагат на обществеността противниците на действащия президент, много трудно се открива логика.

Кандидат в президенты США Дональд Трамп на съезде Республиканской партии в Кливленде
 Според Коен, американските СМИ твърде често критикуват Тръмп, защото той «има положителна реакция» към руския президент. Този довод, според Коен, е напълно безсмислен, защото вежливото отношение към чуждестранен колега едва ли може да навреди на националните интереси.

Нерядко в СМИ се споменават «връзките» на Тръмп и приближените му лица с «олигарси» и руския крупен бизнес- Коен поставя под съмнение тези твърдения и посочва, че независимо от всички усилия, Тръмп така и не е успял да изгради в Русия мрежа от хотели.

 

В критичните статии периодично изплува фамилията на Пол Манафорт, член на предизоборния щаб на Тръмп и бивш съветник на Виктор Янукович. Коен не вижда основания да се свързват тези два факта, защото Манафорт, както и много други политически технолози от САЩ, често са били консултанти по молба на чуждестранни правителства.

 

 

Според Коен, «компроматът» срещу Тръмп е напълно неприличен.

 

«Това е 30-страничен доклад, който е компилация от непроверени факти, нелепости и откровен боклук, събрани за продажба»,  пише политологът.

 

Според него, разпространяването на подобни клеветнически материали е наказателно наказуемо престъпление.

 

Историята с разбиването на пощенските сървъри на Демократическата партия, според Коен, също не е подкрепена с никакви факти. В съвместния доклад на разузнаването на САЩ не е представен нито един убедителен аргумент, потвърждаващ намесата на руските спецслужби в предизборната надпревара, счита политологът.

Майкл Флинн

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;