Специалистите от Главното автобронетанково управление към Министерството на отбраната на РФ и представителите на промишлеността започнаха изпитанията на новите и перспективни образци на военна и специална техника в условията на Арктика. Това съобщи заместник министърът на отбраната на РФ генерал Дмитрий Булгаков.

 

 

«В близките няколко седмици най-съвременните образци от техниката, предназначени за сурови зимни условия, ще преминат през трудния маршрут от населеното място Такси в република Саха, Якутия, до остров Котелни, най-големия остров в архипелага от Новосибирските острови, част от групата на островите Анжу, площта му е 23 200 км. Маршрутът на изпитанията предвижда обратно връщане по покритото с ледове море Лапеви (периферно море, част от Северния ледовит океан, бел. ред.), проливите между островите и крайбрежната зона», — съобщи Булгаков.

 

Той добави, че техниката и личният състав на експедицията са готови за провеждане на изпитанията.

 

 

Булгаков отбеляза, че по време на марша, който е в рамките на над 2 хиляди км., ще бъде направена оценка на отделни нови технически решения при образците от военни гъсенични машини, «позволяващи в условията на ниски температури (до минус 60 градуса по Целзий) да се обезпечи поддръжката на автономността, готовността на образците за изпълнение на задачите, поддържане на микроклимата в над 35 м/с и други особености на Далечния Север».

 

Според Булгаков, изпитанията ще се извършат над армейските снегоходи,  гъсенични транспортьори, специалните транспортни средства на шини със свръхниско налягане на базата на всъдеходите ТРЕКОЛ, а също модернизираните транспортьори от семейството на ДТ-10ПМ и ДТ-30ПМ.

 

Освен това, ще преминат през тест контейнерите, надуваемите палатки и обслужването на военната гъсенична техника, средствата за определяне дебелината на леда в стационарно и преносимо състояние, новите водопречиствателни и опреснителни средства, средствата за медицинско обезпечение.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;