От осемте най-нови военно-транспорти самолети Airbus A400M на ВВС на Германия за последните три години са рухнали всички, останал е само един, който е в работоспособно състояние.

 

Най-гръмкият скандал с тази «гордост» на европейския самолетостроителен концерн се разрази преди седмица, когато министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен не успя да се върне в родината си след пътуването в Литва.

 

 

На корпуса на един от четирите двигатели бе открита цепнатина.

 

Немският министър явно е смела жена. Тя рискува да полети, за да посети прибалтийска държава, макар през май миналата година ръководството на авиоконцерна да призна, че при проектирането на A400M  са били допуснати грешки.

 

Сега те трябва да се поправят. А това са допълнителни разходи към онези 20 млрд евро, които са били изхарчени за разработката на самолета.

 

 

А конструкторите имаха твърде много време, за да изпълнят задачата си спокойно и задълбочено. Разработката започна в средата на 80-те години. А първият самолет е завършен през 2009 г. Доставките на самолетните части от седем различни страни започват да пристигат през 2013 г. Поръчани са 180 машини. 53 от тях са дело на Луфтвафе.

 

 

Airbus A400M е тежък военно-транспортен самолет с 4 турбовинтови двигатели. Товароподемност — 37 тона. Може да превози 120 десантчици или два вертолета, или един БТР. Може да прелети 7800 км.

 

 

Прессекретарят на Луфтвафе заяви, че не бива да се драматизира ситуацията. Защото не всички самолети били счупени. Три самолети се ремонтирали, два били на планов преглед, върху един се извършвали планови разработки.

 

 

«Разбира се, бихме искали да видими всички тези самолети работещи, но е нормално машините да преминават през ремонт», — заяви прессекретарят.

 

Не са добри нещата и със средните транспорти самолети — 16-тонните  С-160 Transall. Те са произведени през 70-те години.

 

Във връзка с пределната им възраст самолетите често се повреждат. От така наличните 30 подобни самолети само 19 могат да излетят.

 

Преди година, когато трябваше да се достави въоръжение на иракските кюрди, се повредиха два самолета. Внезапно. Немците трябваше спешно да вземат под аренда военно-транспортен самолет от Холандия.

 

.

 

Тагове: ; ; ; ;