Новият директор на ЦРУ Майкъл Помпео е провел тайна среща с президента на Палестина Махмуд Абас. Тя се е провела на 14 февруари в резиденцията на Абас в Рамала, съобщи агенция Associated Press (AP), позовавайки се на полестински източници.

 

Те характеризират срещата като «топла и позитивна». Помпео и Абас са говорили преди преговорите на президента на САЩ Тръмп и премиера на Израел Бинямин Нетаняху, които ще се проведат на 15 февруари във Вашингтон. Според представителя на американската администрация, държавният глава и премиера ще обсъдят възможността за среща между делегациите на Палестина и Израел.

 

В началото на януари Абас изпрати писмо до Тръмп с молба да се откаже от прехвърлянето на дипломатическото представителство в Йерусалим. Съобщава се, че писмото с молба да се спре прехвърлянето на дипломатическата мисия на САЩ е било предадено и на лидерите на Русия, Китай, Франция, Германия и Великобритания.

 

Палестинското ръководство се опасява, че Тръмп ще изпълни своите предизборни обещания и ще прехвърли посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим.

 

Тази стъпка, според тях, ще предизвика разрушителни последствия за мирния процес на базата на принципа «две държави за два народа».

 

В навечерието на инаугурацията във Вашингтон на 20 януари, в няколко града на Западния бряг на река Йордан преминаха протестни акции срещу САЩ с искане ръководството да се откаже от плановете си да прехвърли американското дипломатическо представителство.

 

 

По време на предизобрната компания републиканецът Доналд Тръмп заяви, че в случай на избирането му за президент на САЩ ще работи за официалното признаване на Йерусалим като единна и неделима столица на израелската държава.

 

 

Статусът на Йерусалим е един от ключовите проблеми в палестинско-израелския конфликт.

 

Израел завзе източната част на града по време на войната от 1997 г. и твърди, че той е «единна и неделима «столица на еврейската държава.

 

Палестинците искат да направят източната част на града столица на своята държава.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;