С възпоменателна церемония от 18 часа жители и гости на столицата ще могат да отдадат своята почит пред паметника на националния герой, съобщават кореспондентите на БНР в страната.

 

Пътят към безсмъртието на Васил Левски ще извървят отново столичани, за да се съберат пред паметника на Апостола – един от първите паметници, издигнати след Освобождението, разположен на метри от бесилото на Васил Левски, където е екзекутиран от турския поробител на 18-ти февруари 1873-та година. Паметникът е мястото, където над столетие България се покланя пред своя герой.

Днес, в ранния следобед, с почетен караул ще започнат проявите, посветени на гибелта на Левски. От 17 часа свещенослужители от Софийската света митрополия ще отслужат панихида. Литийното шествие ще тръгне от храм „Света София“ до паметника на Апостола. Кулминацията на честванията е в 18 часа, когато ще се проведе церемония с участието на държавния глава, патриарха, министър-председателя, кмета на София и военни гвардейски части. Слова ще произнесат президентът Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова и Васил Василев – председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“. Ще бъдат поднесени венци и цветя от всички държавни институции и граждани.

 

Заради церемонията в района на паметника, по улица «Московска» и около площад «Св. Ал. Невски», има ограничения в движението.

От 18 часа БНР ще предава пряко възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски.

 

В столицата са предвидени и други инициативи по повод годишнината от на Левски: Националната библиотека «Св. св. Кирил и Методий» обявява ден на отворените врати. Посетителите имат възможност да разгледат изложбите: «Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски» и «Посветен на Отечеството». В Националния военноисторически  музей е организиран публичен дебат на тема: «Полезно ли е за България идеализирането на Левски?».

 

В цялата страна ще бъде отдаден почит към саможертвата на Апостола на българската свобода.

Стотици жители и гости на Карлово се поклониха пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски. 144-годишнина от гибелта на героя беше отбелязана с митинг — поклонение на едноименния площ.  В църквата „Света Богородица“ беше отслужена панихида от пловдивския митрополит Николай.

 

Служебният министър председател Огнян Герджиков присъства на архиерейската света литургия. Да запалят свещ и сведат глава в почит към живота и делото на Васил Левски десетки граждани прекрачиха прага на храма „Света Богородица“ , където  през 1859 година Дякон Игнатий е бил ръкоположен.

 

След панихидата в храма присъстващите се отправиха към площад „Васил Левски“ за митинга-поклонение, в който се включиха и учениците от едноименното училище, които положиха пред паметника на Апостола гирлянд на признателност.

По традиция бяха  поднесени  венци и цветя на гроба на майката на  Левски — Гина Кунчева, а по-късно се състоя и шествие до родната къща на Апостола.

 

В Ловеч проявите започнаха с традиционния поход «По стъпките на Апостола» до Къкринското ханче — мястото, където е заловен. Къкринското ханче е първият музей у нас, посветен на Апостола на българската свобода. Той е създаден през 1931 година. Отбелязването на 144-годишнина от гибелта на Васил Левски започна с рецитал на ученици от основно училище «Васил Левски» в Ловеч и продължи с историческата възстановка на клетвата на комитетските организации от 1872 година, пресъздадена от доброволци от регионален клуб «Васил Левски» в Ловеч. Поднесени бяха венци и цветя на признателност пред паметната плоча на Васил Левски в двора на Къкринското ханче. Десетки българи пристигнаха да се поклонят пред паметта на Апостола на българската свобода. Отбелязването на 144-годишнина от неговата гибел ще продължи с гражданско поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в 18 часа, а от 19.30 часа е националното възпоменателно факелно шествие „144 години безсмъртие“, което ще тръгне от центъра на Ловеч и ще се води от Ловчанският митрополит Гавриил.

Във Враца отбелязването на годишнината започва с панихида в старинния храм „Свето Възнесение“. Има исторически сведения, че Левски е бил в храма при посещенията си в града по комитетски дела, а като отличен църковен певец е участвал и в богослуженията.

 

По традиция на този ден много хора отдават почит към Апостола пред неговия паметник в центъра на Враца.

 

В църквата „Успение на Света Богородица“ в Пазарджик бе отслужена панихида. Десетки граждани минават пред паметника на Апостола в града, за да оставят цвете и да сведат глава.

Тагове: ; ; ; ;