Президент США Дональд Трамп. 16 февраля 2017 год

 Президентът на САЩ Доналд Тръмп по време на пресконференция в четвъртък отново разкритикува СМИ за «фалшивите новини», заявявайки, че «лъжливите репортажи усложняват възможността да се сключи сделка с Русия».
Сенатор Джон Маккейн беседует с журналистами
Според Тръмп «лъжлите новини» излъчват по телевизията «сюжет след сюжет». В частност, Тръмп нарече «глупост» и «фалшификат», «мошеничество» новините за някакви връзки на предизборния му щаб с  Русия. Тръмп заяви, че на автора на изтичането на телефонните разговори на неговия помощник или на разговорите на президента с чуждестранните лидери «трябва да му е срамно», а на пресата също.
Тръмп подчерта също, че би искал да «се разбере с Русия, макар, според неговите думи «в политически план това да не е много добре». Освен това, той не знае ще успеят ли двете държави да се договорят. Той обвини Хилъри Клинтън в това, че тя е започнала «рестартиране» на отношенията с Русия и е «дала 20 % от урана на страната». Самото «рестартиране» Тръмп нарече «глупав бутон пластмаса».
«Нищо не съм правил за Русия, нищо не съм правил за Русия. Ако можем да се разберем, то това ще е нещо позитивно. Ние имаме много талантлив човек, Рекс Тилерсън, който ще се среща с тях».
Американские конгрессмены Стени Хойер, Элиот Энгел и Адам Шифф на пресс-конференции
Американският държавен глава отбеляза, че за него би било по-просто да поеме по-твърд курс към Москва.
«Колкото съм по твърд към Русия, толкова по-добре. Но знаете ли какво? Искам да извърша добри дела за американците. И ако трябва да съм честен, искам да правя правилни неща да целия свят», — каза президентът на САЩ.
Тръмп подчерта още, че Русия и САЩ — това са две ядрени държави, отбелязвайки, че «ядреният холокост» не може да се сравни с нищо.
«Ако имаме добри отношения, повярвайте ми, това ще бъде нещо добро, а не лошо», — добави Тръмп.

Освен това, президентът на САЩ коментира информацията, появяваща се в СМИ, за руския военен кораб, който бил забелязан около бреговете на САЩ.

Средний разведывательный корабль ВМФ России ССВ-175 Виктор Леонов в порту Гаваны, Куба
В четвъртък FoxNews, позовавайки се на неназован източник от САЩ съобщи, че разузнавателният кораб «Виктор Леонов» от ВМФ на Русия в сряда вечерта е бил забелязан недалеко от град Норфолк, пристанищен град в щата Вирджиния. Според чиновника, корабът се е появил в международните води на около 65 морски мили североизточно от Норфолк. По данни на телевизията, териториалната граница на САЩ е на 12 мили, около 22 км от крайбрежието.
«Най-доброто нещо, което бих могъл да направя — това е да стрелям по този кораб, който е на 30 мили от брега, там във водите. Всички в нашата страна биха казали: «О, това е яко! Това е супер яко! Аз бих искал да се разбера с Русия», — заяви Тръмп.
По време на предизборната си кампания Тръмп нееднократно казва, че има намерение да «се разбере» с Русия и разчита на взаимодействието на Москва в борбата с тероризма. Поради това Тръмп бе подложен на жестока критика от страна на Хилъри Клинтън.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;