Германия и Европа твърде дълго разчитаха на САЩ в сферата на сигурността и осъзнават необходимостта от справедливо разпределение на натоварването по въпроса за разходите за колективна отбрана. Това се казва в статия на министъра на отбраната на Германия Урсула фон дер Ляйен, публикувана във вестник Süddeutsche Zeitung.

 

 

«Ние, немците, и болшинството европейци твърде дълго разчитахме по въпроса за гарантиране на сигурността на големите рамене на американските приятели. Да, ние знаем, че трябва да имаме голям, по-честен принос в общата атлантическа безопасност»,  посочи тя.

 

Според фон дер Ляйен, това може да се постигне чрез «много прагматични стъпки».

 

«Сега в Европа има готовност за коопериране в сферата на сигурността, това е висока готовност, както никога до сега», счита тя.

 

Министърът твърди, че за промяната на ситуацията са довели «действията на Русия в Украйна и ислямския тероризъм».

 

«От началото на украинската криза в Европа се разпространи мнението, че границите и международното право се спазват по подразбиране», — се казва в статията.

 

«Ние трябва да укрепим нашите отбранителни способности  — това е императив», — счита фон дер Ляйен. 

 

Според нея, обозначеният от НАТО критерий, предполагащ част от разходите за отбрана в рамките на 2 % от БВП», «остава важен целеви параметър».

 

«Ние имаме воля постепенно да достигнем това», — подчерта министърът.

 

Фон дер Ляйен изрази мнение за създаването в Европа на крупни съвместни военни части.

 

Тя отбеляза също, че член пети от устава на Алианса остава «ключов елемент в НАТО».

 

 

Тагове: ; ; ; ;