Служебният министър на отбраната Стефан Янев: Армията е системно недофинансирана в последните 7-8 години

„Армията е системно недофинансирана в последните 7-8 години”, заяви днес, 17 февруари, служебният министър на отбраната Стефан Янев в студиото на „Денят започва”, сутрешен блок на Българската национална телевизия.

 

„Бих се върнал назад в периода 2008-2009 година, когато всички ние говорехме за световната финансова и икономическа криза, което се отрази на държавния бюджет, не само на армията, но и на другите ведомства. Бяха отнети сериозни суми от тогава планираните бюджети. За армията тази сума, която беше намалена тогава, представляваше около 40% от бюджета за отбрана. Тези 40% в абсолютно или процентно изражение от този процент на отбрана и до момента не сме се върнали на тези нива, т. е. чрез всичките тези години армията не е получава това, което е било необходимо“, каза министър Янев.

 

В предаването „Денят започва“, министърът на отбраната коментира още: темата за охраната на границата – мигрантския поток и участието на Българската армия в осъществяването на плановете за съвместни действия с МВР; взетите решения и мерки по време на двудневната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО, която приключи на 16 февруари и позицията на страната ни; актуални въпроси, свързани с проверката на обществени поръчки в Министерството на отбраната.

Коментари:

Зареждане ...