Международната общност след края на студената война така и не успя окончателно да оправи отношенията си с Русия. Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на Мюнхенската конференция по сигурността.

 

 

«Ние нямаме ясен международен ред, както и преди нямаме стабилни отношения с Русия», — каза ръководителят на немското правителство.

 

Канцлерът на Германия заяви, че ще работи за установяването на добри отношения с Русия.

 

«За последните 25 години ние не успяхме да установим стабилни отношения с Русия, но Русия е наш съсед, това е външната граница за ЕС», — констатира Меркел.

 

«Аз ще работя неуморно, за да се установят добри отношения с Русия, независимо от различните ни мнения по различни въпроси», — подчерта тя.

 

Русия — НАТО

 

 

 

Действието на Основополагащия акт Русия — НАТО трябва да се запази, заяви Меркел.

 

«Не трябва да се отказваме от акта Русия-НАТО, дори в тези сложни времена», — каза тя.

 

«Това за мен означава по-нататъшна реализация на Основополагащия акт за взаимоотношенията между НАТО и Русия. Тук имаме еднакви интереси, трябва да работим заедно», — добави тя.

 

 

Заплахите в сферата на киберсигурността също трябва да се обсъждат в рамките на Съвета Русия-НАТО.

 

«Темата за киберсигурността  трябва да се обсъди в рамките на Съвета Русия-НАТО. Новите информационни възможности, поразяването на инфраструктурата — това са сериозни призиви за демократичните държави», — каза канцлерът.

 

 

«В последно време водим много разговори за фалшивите новини. Важно е гражданите да вземат самостоятелни  решения, опиращи се на всякаква информация» ,- добави тя.

 

Борба с тероризма

 

Западът и Русия имат общи интереси в борбата с тероризма, заяви канцлерът на Германия.

 

«За мен е важно да се продължи реализирането на Основополагащия акт във взаимоотношенията НАТО и Русия, да се продължа работата на Съвета Русия-НАТО и общата борба с ислямския тероризъм», — каза тя.

 

«Тук имаме еднакви интереси, можем да действаме заедно по този въпрос», — подчерта Меркел.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;