Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви днес, че страната му е за изграждане на постзападен световен ред. В същото време той предложи на САЩ прагматични отношения и взаимно уважение, съобщава Труд.

„Ръководителите трябва да направят избор. Надявам се, че този избор ще бъде за демократичен и справедлив ред. Ако искате, наречете го „постзападен“, каза Лавров на Мюнхенската конференция по сигурността, цитиран от БНТ.

 

Според Лавров всяка суверенна държава ще търси баланса между собствените си интереси и интересите на партньорите си.

 

Спирайки се на отношенията със САЩ, Лавров заяви, че Русия иска само отношения на „взаимно уважение“.

„Какви отношения искаме със САЩ? Прагматични отношения и взаимно уважение, признаване на нашата обща отговорност за стабилността на света“, подчерта руският дипломат.

 

„Потенциалът на сътрудничеството в политическата и икономическата сфера, както и в сектора на хуманитарните въпроси е огромен, но той трябва тепърва да бъде реализиран и ние сме отворени за това дотолкова, доколкото са отворени и САЩ“, продължи Лавров.

 

Лавров говори на форума в Мюнхен няколко часа след вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, който пристигна в баварската столица, за да успокои европейските съюзници за намеренията на Доналд Тръмп.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;